Dobre knjige
4393 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Simpl
Prelistaj


Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,2
Št. ocen:5

Marie-Aude Murail

Simpl

Dob pri Domžalah, Miš založba, 2013

Št. strani: 191


Prevod: Mojca Medvedšek


Zbirka: Zorenja
Žanr: mladinski roman, problemski roman

Narodnost: francoska književnost

Simpl in njegov Zajko.

Simpl je 22-letni fant, ki je zaradi umske zaostalosti na razvojni stopnji triletnika. Zanj skrbi njegov brat Kleber, 17-letni gimnazijec, ki sanja povprečne sanje najstnikov, vendar pa je njegovo življenje daleč od povprečnega. Ker noče, da bi bil njegov brat zaprt v psihiatrični bolnišnici Malicroix, se odloči, da bo sam skrbel zanj, saj se je oče po mamini smrti znova poročil in nima časa za svoja sinova. Ko Kleber najde oglas, da štirje študentje iščejo dva sostanovalca, se s Simplom in njegovim plišastim zajcem Zajkom odpravita na ogled. Že naslednji dan imata vsak svojo sobo, selitev pa zanju in za sostanovalce pomeni veliko spremembo, saj si nihče od njih ne predstavlja, kaj pomeni življenje z zaostalim fantom, katerega najboljši prijatelj je plišasti zajec. Ko se oče odloči, da bi bilo za Klebra bolje, da gre Simpl spet v Malicroix, sostanovalci in prijatelji Klebru ponudijo pomoč, da bi brata lahko še naprej ostala skupaj.Odlomek iz knjige

Medtem ko je oče našteval razloge, zakaj so stvari takšne, kot so,je Kleber dvignil pogled proti stropu. Simpl je bil preveliko breme, življenje z njim je bilo nemogoče, treba bi ga bilo poslati nazaj v Malicroix. medtem je Simpl po postelji raztresel celo vrečo plejmobilov in se polglasno igral, popolnoma zatopljen v svoje početje. Vendar pa je z enim ušesom vseeno poslušal.
Potem ko je oče negotovo privolil, je Kleber odložil telefon. Za hip je obstal z nejasnim pogledom in pritisnil telefon na prsi. Sedemnajst let. Star je bil sedemnajst let , ravno se je vpisal v zadnji letnik gimnazije Henri IV. Želel je opraviti priprave za maturo, maturirati in se nato vpisati na eno od visokih šol. In ob sebi je imel pošast. Svojega brata Simpla - v resnici mu je bilo ime Barnaba - ki je verjel, da so plišasti zajci živi.Nagrajena knjiga: 

nemška nagrada za mladinsko literaturo (Deutscher Jugendliteraturpreis) 2008

nagrada SNCF za mladinsko književnost (Prix SNCF Corail Intercités) 2008

Cobiss povezava

Glej tudi

link bukla


Ključne besede: OTROCI S POSEBNIMI POTREBAMI, MLADOSTNIKI


Prispeval/-a: Sara Jakopič, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 30.1.2015 11:41:30
Zadnja sprememba: 2.12.2021 12:34:09
Število ogledov: 6843