Dobre knjige
5053 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Amari in velika igra
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:1

B. B. Alston

Amari in velika igra

Tržič, Učila International, 2022

Št. strani: 368


Prevod: Manica Baša


Žanr: znanstvenofantastični roman (mladinski), mladinski roman (mladinski)

Narodnost: književnost ZDA

Neverjetna#Amari 2

Trinajstletna Amari že napeto pričakuje začetek novega poletnega tabora. Pred zaključkom šole se sreča s svojimi prijatelji v Marcovem minimarketu, kjer prejme piškotek sreče z zelo posebnim sporočilom: Varuj se skritih nevarnosti. Prvi zaplet se zgodi, ko ji prekličejo povabilo na težko pričakovan poletni tabor. Zopet je v ospredju romana prijateljstvo, najprej med Amari in Elsi, ki pa se zdi ogroženo zaradi napovedi, da se bo Elsi odpravila na študij v Oxford v Angliji. Novost, da se je poletnemu taboru pridružil tudi njen prijatelj Jayden, hitro razširi njen krog prijateljev znotraj urada za nadnaravna bitja. Kot sovražnik pa je v ospredju Dylan, ki ga je Amari premagala v prejšnjem delu. Nova partnerica Amari, ki je sedaj postala mlada pripravnica agentka, postane Dylanova sestra dvojčica Lara. Toda na čigavi strani je Lara? Kako se bo do Amari obnašal njen novi nesojeni partner Tristan? Dodaten zaplet zgodbe predstavlja dejstvo, da predsedujoči Mednarodni čarovniški ligi Kozimo povabi Amari, da prevzame krono Polnočnega prestola in postane vodja čarovnikov. Amari se temu najprej odreče, zato se v boj za prevzem oblasti vplete Dylan, ki je uspel zbežati. Začne se boj za oblast imenovan Velika igra. Zmagovalec, ki si bo nadel največ prstanov, si bo nadel krono in odločil o usodi čarovništva. Na uradu pa je zaradi zaustavitve časa življenje za čarovnike zopet oteženo, saj je na mesto Merlina vodenje prevzel Bane, obsena, ki sovraži vse, kar je povezano s čarovniki. Kako bo Amari uspela razvozlati vse skrivnosti, boriti bitke v Veliki igri in ali ji bo končno uspelo rešiti brata iz prekletstva v katerem je ujet?Odlomek iz knjige

Izločeni - pogovorno. Slabšalno ime, ki se uporablja za čarovnike in druga nadnaravna bitja, ki so se med davno vojno bojevala na strani Nočnih bratov. Uporaba se je razširila med kampanijo Abrahama Van Helsinga, ki jo je začel leta 1315 in s katero se je zavzemal, da bi iz nadnaravne družbe izključili vse, ki so kakorkoli povezani s čarovniki, zlasti pa bitja, ki so jih čarovniki ustvarili, kot so hibridi in bavbavi.
Jaz sem izločena. Ni čudno, da je Bane tako navdušen nad izrazom, saj zajema vse, ki jih sovraži. Čarovnice so imele prav - zaustavitev časa bo izrabil za zamero, ki jo kuha že več stoletij.

(str. 50-51)

Cobiss povezava

Glej tudi

link felix.si


Ključne besede: ČAROVNICE, JUNAKI, BRATJE IN SESTRE, MAGIJA, FANTASTIKA, PRIJATELJSTVO


Prispeval/-a: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica
Objavljeno: 15.12.2022 13:39:47
Zadnja sprememba: 15.12.2022 13:41:59
Število ogledov: 529