Hobit ali Tja in spet nazaj

4,5
(17)
Žanrfantastični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2000
Založba
Prevod Dušan Ogrizek
Ilustracije J. R. R. Tolkien
Ključne besede Potovanja, Magija, Zmaji (bajeslovna bitja)
Število strani

284

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Razburljivo popotovanje v neznane fantazijske kraje.

Izpod peresa angleškega jezikoslovca, profesorja oxfordske univerze in raziskovalca nordijske mitologije J. R. R Tolkiena, je bila leta 1937 izdana mojstrovina, ki je našla svojo pot tudi na velika filmska platna in doživela obilico drugih adaptacij. Knjiga Hobit je predhodnica trilogije Gospodar prstanov in tudi danes navdušuje mlajše in starejše bralce. Glavni junak Bilbo Bogataj je ugleden in premožen hobit, ki živi pod zemljo v svoji udobni duplini, polni dobre hrane in pijače, kjer je toplo in domače. Zakaj je bil ugleden? Ker se ni »nikoli podajal v kakšne pustolovščine ali pa počel kaj nepričakovanega« in tako je seveda tudi prav za pravega hobita. Njegovo življenje je bilo mirno in spokojno, dokler se v njegovem domu niso znašli škratje in čarovnik Gandalf. S tem se življenje malega hobita obrne na glavo. Skupaj z to nenavadno druščino se odpravi na dolgo popotovanje, polno nepredvidljivih in magičnih dogodivščin, ki pa se za uglednega gospoda Bogataja niti malo ne spodobijo. Da bi prišli do izgubljenega zaklada pod goro, katero čuva grozni zmaj Smaug, jih pot vodi čez gore in doline, skozi gozdove, polne pasti in lepot, pa nevarne podzemne labirinte in mesta, polna nenavadnih bitij, ki jim na njihovem popotovanju včasih tudi pomagajo. Bo Bilbu in škratji druščini s pomočjo iznajdljivega čarovnika uspelo izpeljati tako težko nalogo in osvojiti nazaj davno izgubljeno domovino in zaklad?

Ob njihovi pesmi je hobit začutil, kako se pretaka skozenj silna ljubezen do lepih stvari, ki so nastale pod spretnimi rokami z majhno pomočjo pretkanosti in čarovnije, tista ognjevita in ljubosumna ljubezen, ki je srčna strast gorskih škratov. Potem se je zganilo v njem tisto nekaj, kar je podedoval po Jemcih, in obšla ga je želja, da bi se odpravil na pot in videl visoke gore in slišal visoke bore in slapove in raziskoval podzemne votline in držal v roki meč namesto sprehajalne palice. Pogledal je skozi okno. Nad drevjem so na temnem nebu sijale zvezde. Pomislil je na dragulje gorskih škratov, ki se svetlikajo v temnih votlinah. Naenkrat je v gozdu onkraj Vode vzplamtel plamen – verjetno si je kdo zakuril dračje – in pomislil je na roparske zmaje, ki bi se lahko naselili tudi na njegovem mirnem Griču in ga spremenili v eno samo grmado. Spreleteli so ga mravljinci; in že je bil v hipu spet preprosti gospod Bogataj iz Mošnjičkovega kota, Pod Gričem. (str. 19).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hobit ali Tja in spet nazaj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 57
Komentarji: 0
Število ocen: 17
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 24