Dobre knjige
5045 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Obletnica E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:2

Roisin Meaney

Obletnica

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2022

Št. strani: 421


Prevod: Marja Vogrič Novak


Zbirka: Oddih
Žanr: družbeni roman, družinski roman (tudi rodbinski)

Narodnost: irska književnost

Lily se nekaj tednov po materini smrti odloči, da bo prodala svojo hišo ob obali. V njej je bil nekoč penzion Land's End, ki ga je vodila njena mama, na hišo pa imajo nepozabne spomine poleg nje tudi njen bivši mož Charlie, hčerka Poll in sin Thomas. Lily namerava svojo odločitev o prodaji povedati vsem istočasno, zato jih povabi v hišo na podaljšan vikend, pridružijo pa se jim tudi Lilyjin zaročenec Joe, Charlijeva veliko mlajša partnerica Chloe in Pollin fant Aidan. Vsak izmed njih se spopada s svojimi strahovi, razočaranji, negotovostjo. Dnevi, ki jih preživijo skupaj, pa vsakemu od njih spremenijo življenje.Odlomek iz knjige

Predstavljala si je življenje brez njega, predstavljala si je, da bo spet samska – in to jo je potrlo. Ni želela razhoda, hotela je ostati poročena z njim. Še vedno ga je ljubila, čeprav ne tako strastno kot prej.
A v čem je bil smisel njene ljubezni, če je on očitno ni več ljubil? Kako naj se zakon nadaljuje, če se le eden od njiju trudi zanj? Lepo je bilo, da sta bila skupaj četrt stoletja, da sta imela dva otroka, lep dom, res – a vsak si želi, da bi bila del tega tudi ljubezen, kajne? Saj si je to zaslužila, mar ne?
Charlie jo je imel še vedno rad, to je vedela, ne da bi ji to rekel. Toda človek ima rad tudi ponošene copate in skodelico, v katero si vsako jutro natoči čaj, pa čeprav ji je ročaj že odpadel, ko je padla v korito. A taka naklonjenost ne požene krvi po žilah, ne prinese bolečega hrepenenja po glasu ljubljene osebe, ne pozna vznemirjenja ob poljubu ali ob dotiku kože s kožo.

(Str. 83)

Cobiss povezava
Obletnica - BiblosKljučne besede: DRUŽINSKI ODNOSI, SMRT, LJUBEZEN, ODPUŠČANJE, ODNOSI MED GENERACIJAMI, DRUŽINA,, MEDOSEBNI ODNOSI, LJUBEZENSKA RAZMERJA, LJUBEZEN, RAZOČARANJE, LOČITEV, ŽIVLJENJSKE PREIZKUŠNJE, PREVARE


Prispeval/-a: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika
Objavljeno: 1.6.2022 23:37:57
Zadnja sprememba: 18.1.2023 8:35:56
Število ogledov: 2437