Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Njegova Ekscelenca Christian Grasset
Prelistaj


Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Franc Mikša

Njegova Ekscelenca Christian Grasset

Dob pri Domžalah, Miš založba, 2014

Št. strani: 279


Žanr: erotični roman, dialoški roman, idejni / ideološki roman (sem spadajo verski, politični itn.), spomini

Narodnost: slovenska književnost

Zoon diplomatikon, zoon erotikon

Avtor ima za sabo pestro in uspešno diplomatsko kariero, med drugim je bil ob osamosvojitvi Slovenije jugoslovanski konzul v Celovcu, pozneje je deloval v najrazličnejših mednarodnih organizacijah in kot veleposlanik RS na Irskem, v Švici in Liechtensteinu. V pričujočem romanu so izvrstno opisani zanimivi utrinki iz njegovih bogatih življenjskih in službenih izkušenj in doživetij. Avtor avtentično ujame duh časa v sedemdesetih in osemdesetih letih v Jugoslaviji, piše o Titu in obdobju neuvrščenih, njegove izkušnje iz časa slovenskega osamosvajanja pa se v romanu odražajo v zanimivih insajderskih komentarjih takratnih političnih dogajanj. Pisanje romana se je začelo z erotično zgodbo, katere glavni motiv je bil seksualni element simulacije obešanja (v romanu zvemo, da o tem fiziološkem fenomenu piše tudi Joyce v Uliksu). Po spletu okoliščin, ki so spodbudile pisanje avtorjevih spominov, je zgodba prerasla v roman, pisan v maniri svetovljanskega pogovora med dvema izkušenima diplomatoma, starejšim, Christianom Grassetom in mlajšim, prvoosebnim pripovedovalcem, očitno alter-egom samega avtorja, ki je kot antipod ekscelence v besedah in dejanjih precej bolj zadržan sogovornik. V romanu se prepleta dvoje vznemirljivih tem, erotika in politika. Njegova ekscelenca starejši z veseljem deli take in drugačne izkušnje brez kakšnega posebnega filtra, nekoliko arhaično in skoraj objestno, njegove erotične reminiscence so kot nekakšen neskončni sodobni Dekameron. Na današnje očitke glede popredmetenja žensk bi se najbrž požvižgal, a ga ni več mogoče povprašati o tem, saj se v knjigi prepusti smrti - v svojem lastnem slogu: na Karibih, po zmagoviti igri golfa in ponovno, še zadnjič srečno zaljubljen. Slovenski diplomati pogosto pišejo bolj ali manj literarizirane spomine in dobro je tako, saj se skozi te tekste ohranjajo vsebine, ki jih v službenih spisih ni, predvsem pa so tako njihova doživetja in mnenja dostopna zainteresiranemu laičnemu bralstvu.Odlomek iz knjige

Pred poslopjem Generalnega konzulata SFR Jugoslavije v Celovcu se je 27. junija 1991 zbrala večja skupina koroških Slovencev in nekaj Avstrijcev, ki so mirno protestirali proti agresiji v Sloveniji. Z generalnim konzulom sva šla na ulico in se pogovarjala z demonstranti. Predali so nama peticijo! Znašla sva se v nenavadnem položaju: množica je demonstrirala proti agresiji države, ki sva jo formalno zastopala, midva pa sva goreče delila isto mnenje z ogorčenimi demonstranti. Ostali uslužbenci, ki so bili iz drugih republik, so ostali v zgradbi.
Verjamem, da so vaju sodelavci zatožili jugoslovanskim oblastem, je ocenil Christian, ki ni in ni mogel brzdati radovednosti.
Navsezadnje pa je tudi meni ustrezalo, da sem nekatere podrobnosti, ki sem jih doživel v tistih zanimivih in nevarnih letih, prvič v življenju nekomu zaupal in si razbremenil dušo.

(str. 207)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Obrazi slovenskih pokrajin
link Knjigarna Bukla
link DELO


Ključne besede: EROTIKA, POLITIKA, DIPLOMATI, OSAMOSVOJITEV, SLOVENIJA


Prispeval/-a: Veronika Vurnik Škrabec, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 6.5.2022 16:39:36
Zadnja sprememba: 28.12.2022 13:06:34
Število ogledov: 968