Dobre knjige
5253 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Na visokih petah : iskrivo nadaljevanje Za ducat - ceneje
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,7
Št. ocen:3

Frank Bunker Gilbreth, Ernestine Gilbreth Carey

Na visokih petah : iskrivo nadaljevanje Za ducat - ceneje

Celje, Celjska Mohorjeva družba, 2014

Št. strani: 237


Prevod: Niki Neubauer
Ilustracije: Uroš Hrovat


Žanr: biografski roman

Narodnost: književnost ZDA

Velika družina - veliko ... smeha.

Družina Gilbreth, ki smo jo spoznali že v knjigi Za ducat – ceneje, nenadoma ostane brez očeta in moža. A ni časa za žalovanje, mama Lillian mora poskrbeti za preživetje svojih enajstih otrok in nekako pričarati še reden dohodek, da bo lahko družina ostala skupaj. In čeprav prej v veliki meri odvisna od moža, sedaj prevzame vajeti v svoje roke in že tri dni po njegovi smrti odpotuje sama v Evropo, kjer namerava namesto njega poslovnim partnerjem predavati o delovni učinkovitosti. Enajsterica otrok od enega do osemnajstega leta starosti tako ostane doma skupaj z muhastim služabnikom Tomom. Odločijo se, da bodo mami, predvsem pa okolici, dokazali, da zmorejo poskrbeti sami zase in pri tem tudi kaj prihraniti. V veliki družini pa seveda ne gre vedno vse gladko in tako se humorni pripetljaji vrstijo eden za drugim. Za večino njih mama ne sme izvedeti. Navdihujoča resnična zgodba o izobraženi ženski z začetka prejšnjega stoletja, ki po smrti moža sama uspešno vodi njegovo podjetje naprej in se tako uveljavi v povsem moškem okolju, ob tem pa poskrbi ne samo za preživetje in vzgojo, ampak tudi za izobrazbo vseh svojih otrok.Odlomek iz knjige

Na mamin predlog sta se najstarejši dekleti s svojimi stvarmi preselili v enega od svetilnikov, da bi lahko zjutraj malo dlje spali. Mama je menila, da si zaslužita nekaj miru in zasebnosti, ker sta skrbeli za družino, ko je bila ona v Evropi.
V svetilniku je Ana že tisti večer držala obljubo in naučila Ernestino, kako se kadi. Ernestina ni bila posebno nadarjena učenka, vendar jo je močno žejalo po znanju. Dekleti sta porabili več kot pol zavojčka cigaret, preden se je Ani zdelo, da zna Ernestina dovolj za samostojen nastop.

(str. 81)

Cobiss povezava


Ključne besede: DRUŽINSKO ŽIVLJENJE, BRATJE IN SESTRE, VZGOJA, ŽENSKI LIKI, NAJSTNIKI


Prispeval/-a: Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Objavljeno: 6.4.2022 13:28:14
Zadnja sprememba: 25.4.2022 11:29:55
Število ogledov: 1164