Žanrspomini
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaCelje, 2011
Založba
Ilustracije Uroš Hrovat
Ključne besede Spomini
Število strani

249

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Družina Gilbrehtovih z začetka 20. stoletja je bila v marsičem posebna: Lillian in Frank Gilbreth sta imela dvanajst otrok, ki sta jih vzgajala na prav poseben način: ker sta bila pionirja v raziskovanju racionalizacije gibov, sta marsikaj od tega uporabila pri vzgoji svojih ducat otrok.
Različne družinske prigode zvemo iz ust dveh otrok: Franka in Ernestine. Kot svetel in najmočnejši lik v teh pripovedih je očka Frank, ki si je zadal cilj, da bo svoje otroke naučil najrazličnejših veščin in vedenj: od esperanta do astronomije. Otroci so bili deležni sicer stroge vzgoje, kljub temu pa so spričo mnogih hudomušnih
peripetij in starševske ljubezni imeli srečno otroštvo.
Knjiga obenem postreže s številnimi zanimivimi vzgojnimi prijemi, od katerih bi bil marsikateri ustrezen tudi danes.

Resnična pripoved prinaša zabavno in sproščujočo bralno izkušnjo za vse čase.

“Mamino plavanje je obstajalo v tem, da je poskusila vodo s koncem črne kopalne copate, bredla previdno v vodo do kolen, napravila z rokami po vodi nekaj tipajočih kretenj, se z nekoliko kapljami poškropila po ramenih ter si naposled s kretnjo skrajnega poguma zatisnila nos in počepnila tako daleč, da ji je voda segla do prsi. Stisk nosu je bila nepotrebna previdnost, kajti z nosom ni nikdar prišla bliže kot en čevelj od vode.”
(str. 129)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Za ducat ceneje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Dela avtorja