Zmenki

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Ključne besede Fantje, Odraščanje, Zaljubljenost, Dekleta, Cankar
Število strani

229

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zmenek s Cankarjem

Prvoosebni pripovedovalec Simon je povprečen najstnik. Mučijo ga popolnoma enake stvari, kot mučijo vse njegove vrstnike. Zaključuje osnovno šolo, ki mu ravno ne diši, prvič je tudi zaljubljen. Za nameček ga obišče še skrivnostni čudno slovenščino govoreči tujec iz preteklosti. Izkaže se, da je to Ivan Cankar osebno! Tako se zgodba o Simonovem odraščanju spretno prepleta z bolj ali manj znanimi dejstvi o življenju in delu Ivana Cankarja. Tudi Simon namreč potuje sto let nazaj v času in obišče pisatelja na Dunaju in v Ljubljani. Roman je namenjen vsem generacijam. Mladi bralci bodo na nevsiljiv način spoznali našega velikega pisatelja, odrasli pa izvedeli kaj novega ali obnovili znanje iz šolskih let.

Nehajva se že prepirati. Mi je prav vseeno, kaj trdiš ti. Jaz vem, kar vem, in to je, da je danes peti april in da je enaindvajseto stoletje. Pika. Začniva se torej zares pogovarjati. Za začetek bi res rad, da me že enkrat nehaš vikati, ker tega sploh ne prenesem, sploh, če si le malo starejši mulc kot jaz. Ne bom te vikal nazaj, pa če to še tako željno pričakuješ.
To sem seveda rekel zatem, ko se je natakar odmajal nazaj na svoj stol, se naslonil vznak in je bilo videti, kot bi v hipu zadremal, in to s pladnjem v roki.
(str. 22)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zmenki.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 75
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi