Žanrkratka zgodba
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2007
Založba
Prevod Aleksandra Rekar
Ključne besede Vojna
Število strani

287

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pisec, kultni britanski režiser Peter Greeneway, v 101 kratki zgodbi na intenziven, zgoščen, lahko bi rekli filmski način, naniza množico individualnih usod, katerih skupni imenovalec je zlato. Zlato, najdeno neposredno ob koncu vojne v razbitem nemškem avtomobilu pri Bolzanu, je bilo namreč »zbrano« na najbolj nenavadne načine, ki so možni le med totalno vojno.
Avtor zlato vzame kot snovno izhodišče za novele, ki se berejo kot nadrealističen kolaž tragičnih usod. Žlahtna kovina v zgodbah nosi s seboj nekakšen urok, ki pogubi vsakogar, ki ji pride na pot.
Skozi posamezne zgodbe avtor na originalen način tematizira nesmiselnost in nepredvidljivost vojne, banalnost zla … in nenazadnje trajnost materije. Nehote se namreč človek vpraša, le kakšno zgodbo bi lahko povedalo zlato v mojem prstanu.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zlato.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi