Moj avtizem in moja vera

Žanresej, spomini, življenjepis / biografija
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Igor Vojinovič
Ključne besede Avtizem, Družina, Krščanstvo, Pisanje, Pisatelji, Prijateljstvo, Spomini, Verbalne komunikacije
Število strani

158

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Besede iz globin tišine

Federico De Rosa ima nenavadno življenjsko zgodbo. Bil je običajen dojenček, a je kmalu začel kazati znake avtizma. K sreči je imel ljubeče in skrbne starše, brata in sestro, tete in strice, stare starše, dobre zdravnike, vzgojitelje, učitelje, profesorje, duhovnike, sošolce in prijatelje. Čeprav ne more govoriti, je končal srednjo naravoslovno šolo in napisal izjemno knjigo, ki nam nudi vpogled v notranjost avtističnih oseb, njihovih omejitev, stisk, tesnobe in groze, a tudi specifičnih sposobnosti in talentov, s katerimi so obdarjeni. Knjiga je napisana optimistično, iskreno, s hvaležnostjo in ljubeznijo do vseh, ki so Federicu stali ob strani in mu pomagali. Včasih se ob kakem odlomku prisrčno nasmejemo, ob Federicovih razmišljanjih pa nam kdaj tudi vzame dih, tako globoka so in tako tenkočutno zapisana.


Si že predstavljam, kako bodo tisti, ki so se že imeli priložnost srečati z avtizmom, nekoliko začudeni nad mojo sposobnostjo izražanja in se jim bo morda utrnila misel, da je moj avtizem zelo relativen ter da pravzaprav niti nisem pravi avtist.
Naj vas zato spomnim, da sem skoraj popolnoma nesposoben govoriti: verbalno zmorem izgovoriti zgolj nekaj posamičnih besed, le redko kdaj kratek stavek, če pa že, ta stavek nikoli ne nastane v tistem trenutku, temveč se ga moram že prej naučiti na pamet in ga imeti shranjenega nekje v rezervi, pripravljenega za uporabo. (str. 40)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Moj avtizem in moja vera.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi