Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaGrosuplje, 2011
Založba
Ključne besede Življenje, Ženske
Število strani

429

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Izvrstna knjiga kratkih zgodb o ženskah.

Milena Miklavčič je novinarka, pisateljica, pravljičarka in radijska moderatorka. Njena knjiga Ženske je zbirka 52 zgodb, v katerih je vse, kar je od ženskih sogovornic slišala, prepletla s svojo ustvarjalno domišljijo in tako je nastala knjiga, kakršne na naših knjižnih policah še ni bilo. Odkrito piše o ženskah v različnih življenjskih obdobjih, od otroštva do starosti. Velikokrat so te zgodbe pretresljive, trpke, žalostne, saj govorijo o zlorabah, ranah, nasilju in smrti, včasih pa so tudi hudomušne. Pripovedovalci nekaterih zgodb so moški, v knjigi je tudi precej erotike. Ker v zgodbah ni nobenega olepševanja, se v njih lahko najde skoraj vsaka ženska. Napisane so v lepem, tekočem jeziku, veliko je tudi dialogov. Ženskam v srednjih letih pa želi pisateljica še posebej sporočiti, da se življenje po 50 letu šele začne.

Nekaj sem se pa od nje vseeno naučil: ženski ne smeš nikoli, ampak res nikoli, niti v najbolj drznih sanjah, namigniti, da ni najlepša na svetu. “Če sem te naučila tega, potem sem te naučila vse,” je rekla mama, ko sem jo, že vso oslabelo, držal za potno dlan in jo krčevito stiskal med prsti. Vsako jutro, že zarana, sem prihajal k njej v bolnišnico, da sem jo umil, počesal in ji naličil obraz. Z mojim delom zlepa ni bila zadovoljna. “Se ti ne zdi, da je senčilo na levi veki močneje poudarjeno kot na desni?” je dejala, ko sem ji podal ogledalo. Dolgo časa je strmela vanj, dokler ji ni roka omahnila in kot ranjena ptica obležala na beli rjuhi. Ko je umrla, sem bil dolgo časa sam in zelo osamljen. Z njo je umrl tudi del mene, priznam, četudi si nikoli nisva bila kaj prida blizu.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ženske.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja