Zbogom, orožje!

Žanrzgodovinski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaMaribor [i. e.] Ljubljana, 2004
Založba
Prevod Rado Bordon
Ključne besede Ljubezen, Svetovna vojna 1914-1918, Smrt, Bojevanje, Italijanska vojska, Soška fronta 1915-1917
Število strani

283

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Po poti krvavih bojev

Roman Zbogom, orožje! je zgodovinski roman, ki predstavlja dogajanje med 1. svetovno vojno. Opisuje vojaškega stotnika Henryja Frederica, ki se na italijanski strani bojuje na Soški fronti, blizu Kobarida. Čeprav je avtor glavnega junaka postavil na italijansko stran, romana v Italiji niso dovolili objaviti vse do leta 1948, saj naj bi škodoval ugledu italijanskih oboroženih sil.
Zgodba v romanu se začne zapletati, ko si vojaki nekega dne vzamejo premor od bojevanja in takrat mednje prileti granata, ki poškoduje Henryja tako, da izgubi koleno. Pošljejo ga v Milansko bolnišnico, kjer dela bolničarka Catherine Barkley, s katero se Henry zaplete. Prepričan, da ni zmožen prave ljubezni, se spusti v razmerje, ki pa kmalu preraste v trdnejšo, duhovno vez. Henry se zave, da prvikrat v življenju resnično ljubi, ko pobegne iz italijanske vojske in se v tovornem vagonu prebije proti Milanu, da bi se spet sestal s svojo drago Catherine. Goreča želja po njej in po skupnem življenju ga vodita v drzne odločitve; skupaj pobegneta v Švico, kjer si želita ustvariti družino.
Zbogom orožje! je delno domišljijska avtobiografija ameriškega pisatelja in novinarja Ernesta Hemingwaya, v kateri je zaokrožil najgloblja človeška čustva, s katerimi se lahko poistoveti tudi najbolj zahteven bralec.
Po knjižni predlogi je bil posnet tudi film.

“Lepo je bilo ponoči. Če sva se lahko le dotaknila drug drugega, sva bila srečna. Razen vseh velikih lepih trenutkov so bili tudi mnogi dobri načini, s kakršnimi sva si izkazovala ljubezen. Ko sva bila vsak v svoji sobi, sva si prizadevala, da bi oba tudi mislila na isto reč. Včasih se nama je zazdelo, da je res tako; toda verjetno je bilo tako zategadelj, ker sva vselej mislila na isto. (str. 101)”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zbogom, orožje!.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 49
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja