Beysonova in Yarina usoda : begunska zgodba dveh otrok

Žanrmladinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaCelovec, 2016
Založba
Ključne besede Azil, V mladinskem leposlovju, Družina, Migracije, Nasilje, Begunci, Preživetje
Število strani

151

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ana Koritnik, avtorica knjige Beysonova in Yarina usoda, je slovenska otroška in mladinska pisateljica. Leta 2002 je diplomirala iz slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlena je na Osnovni šoli v Miklavžu na Dravskem polju in na Pedagoški fakulteti v Mariboru (asistentka za didaktiko mladinske književnosti). Poučuje tudi odrasle. Zgodba v knjigi Beysonova in Yarina usoda je zgodba o dveh izgubljenih otrocih, dečku iz Iraka in deklici iz Sirije. Oba s svojima družinama bežita iz vojnih področij v Evropo. Na nevarni poti izgubita stik s svojima družinama in se spoprijateljita. Po eni strani jima otroštvi zagrenijo vojaki s tanki, tihotapci, hudobne tolpe, izkoriščevalski ribič, ničvreden taksist. Po drugi strani pa jima na njuni težki preizkušnji pomagajo dobrohotna starka, pošten pastir, neumorna prostovoljka in srečna rejniška družina. Med njunimi pustolovščinami tudi onadva izgubita stik med seboj. Se pa zgodba zelo srečno končna. Oba spet najdeta svoji družini in tudi drug drugega. In oba, skupaj s svojima družinama, zaživita normalno življenje v Evropi. Glasba združuje in ne pozna meja. Odgovor na to, zakaj lahko to trdimo, pa si preberite v knjigi. Knjiga prikazuje, česa in v kakšnih razmerah, so otroci sposobni in kako nas lahko izredne življenjske razmere povežejo. Za vedno in brezpogojno. Se zavedamo, kako srečni smo, da lahko živimo življenje, ki ni beg?

Glej tudi:

“Vsaj dva otroka izmed mnogih, ki sta ubežala grozotam in našla svoj prostor pod soncem, kjer ni bomb in eksplozij,” je razmišljala Yarina učiteljica, ko ju je opazovala, kako prijateljsko se z Yarinimi sošolci družita na igrišču. (str. 149)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Beysonova in Yarina usoda : begunska zgodba dveh otrok.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 50
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi