Vsi ti osamljeni ljudje

Žanrdružbenokritični roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaIzola, 2023
Založba
Prevod Klaudija Vučko
Ključne besede Moški, Rasizem, Priseljenci, London, Vdovci, Prijateljstvo, Osamljenost, Življenjska obdobja
Število strani

374

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Osamljenost

Glavni protagonist romana je štiriinosemdesetletni Londončan Hubert Bird, ki se po smrti žene zapre v svoj svet. Edina vez z ljudmi so telefonski pogovori s hčerko, ki živi v Avstraliji ter odhodi v trgovine po najnujnejše. Še vedno čeden, urejen moški sicer zgledno skrbi za dom, mačko in vrt, vendar osamljenost najeda ranjeno dušo. Nekega dne na vrata potrka soseda samohranilka z ljubko hčerkico in prosi za pomoč, kar Hubert nerad stori. To dejanje dobrote pa popolnoma spremeni njegovo življenje, saj mlada Ashleigh, po selitvi tudi sama brez prijateljev, zaviha rokave in ustanovi društvo osamljenih, kar nepričakovano postane tudi medijsko odmevno. V posameznih poglavjih pripovedi se prepletajo preteklost in sedanjost Hubertove nadvse razburljive življenjske zgodbe. Kot mlad fant se je v šestdesetih letih 20. stoletja priselil iz Jamajke v Anglijo, v blagovnici, kjer se je zaposlil, je spoznal Joyce, ljubezen svojega življenja. Ljubezen temnopoltega mladeniča in belega dekleta pa je v takrat še zelo rasistično nastrojeni angleški družbi naletela na predsodke in odpor. Dinamična, presenečenj polna pripoved o rasizmu in osamljenosti, samorealizaciji in borbi za dostojno življenje bralcu poleg mozaika ganljivih usod ljudi ponuja tudi pronicljiv vpogled v družbene razmere Anglije 20. in 21. stoletja.

“Veste, način, kako nekoga spraviš iz obupnega primeža osamljenosti, je preprosto dobra stara vztrajnost. Ni vedno lahko, priznam, ampak morate poskusiti odpreti vrata, in druga oseba jih mora biti pripravljena pustiti na stežaj odprta, tudi če imaš na začetku vtis, da stvari ne delujejo. Ne smete obupati nad ljudmi, četudi so oni sami že zdavnaj obupali nad sabo.” (str. 364)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vsi ti osamljeni ljudje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 101
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi