Vse moje Amerike

Žanravtobiografski roman, biografski roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2017
Založba
Ključne besede Izseljenci, Rodbine, Prekmurščina, Slovenski tiski
Število strani

311

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman o izkušnji pisanja romana

Rodbinski, biografski in avtobiografski bi lahko poimenovali roman uveljavljenega slovenskega pisatelja. Osnovni vzgib za pisanje je “krivda” oz. dolg pokojnemu dedu, ki so ga domačini v Križevcih na Goričkem poznali kot Šandorja Amerikanca. Vnuk mu je v letih, ko je njegov ded še živel, obljubljal, da ga bo peljal v Ameriko (v Betlehem v ZDA), v kraje, kjer je bil Šandor rojen in kjer je kasneje, po Prvi svetovni vojni, več let tudi bival. Vsekakor pa bo o njegovem življenju napisal roman. A pisatelj ves čas namiguje, da so bile njegove obljube že takrat zgolj “obljube”, ki jih zaradi dedove starostne bolezni nihče v družini ni jemal resno. Dvajset let po dedovi smrti, ko je sam v resnici postal pisatelj, se mu zdi prav, da vendarle izpolni vsaj en del svoje takratne prisege. A tudi to se zaradi nepričakovanih okoliščin spremeni. Nastane le preplet zapisov, ki jih je leta dolgo zbiral o ameriški izkušnji svojega sorodnika, in pripovedi o svojem lastnem življenju. Kakšna je bila dedova Amerika in kaj so bile kasneje njegove “Amerike”. In seveda, kakšne so bile njegove izkušnje, ko je sestavljal in ustvarjal celoto. Podton pa ni žalosten ali jokavo nostalgičen (avtor večkrat poudari, da na dedovem pogrebu sploh ni jokal). Celoto namreč preveva ironija, tako v zgodbi o Šandorju kot v njegovi osebni oz. zgodbi o drugih sorodnikih. Izrazita je na eni strani v opisih Šandorjevega bivanja v Betlehemu, pogledih tamkajšnjih prekmurskih izseljencev na razpad Avstro-Ogrske monarhije ali poskusih, da bi očaral žensko. Ter na drugi strani v opisih pisateljevih študijskih let ali rehabilitacije po bolezni. Bralec bo v ironično-hudomušnih prizorih zagotovo kje našel tudi delček sebe. Pisatelj se je z romanom, v katerem so dialogi v Šandorjevi življenjski zgodbi izpisani v prekmurščini, dostojno oddolžil tako dedu kot vsem prebivalcem treh predelov svojih rojstnih Križevec, ki jim roman tudi posveča.

Šandorjev oče Vinci se je s fronte vrnil čisto po dolsko, sam, potiho, brez razkazovanja, prišel je med zadnjimi. Večina dolskih ljudi se tudi sicer najraje skrije v svojo senčno kotanjo, nočejo biti vsem na očeh, potuhnjeni čemijo v svojih temačnih izbah z majhnimi okni in držijo jezike za zobmi, najlepše zunanje kratkočasje jim je razbijanje grud na njivah z motikami, vse dolske njive so zato videti kot vrtne grede, spomladi pa kot zaplate peščene afriške puščave. Pa kljub temu se zgodi, da gizdavim vrejskim postopačem, ki na njivah puščajo nedotaknjene sprimke zemlje, velike kot jesenske buče, včasih zrase večji krompir kot Dolščarjem. Najbolj Dolščarje jezi, ko jih pet ali šest tolče z motikami po njivi, pa pride mimo Vrejščar in jih zaskrbljeno svari: “Jezuš, Jezuš, Douščari, vej pa bujete tou njivo z motikami, kak de van pa mrtva kaj rodijla?” A nekega dne bo Dolščarjem za vso to skrbnost in prizadevnost bogato poplačano, čeprav še nista določena ne dan ne ura: Dolščarji samo včasih malo pozavidajo Gergornim in Vrejskim za imeniten razgled s slemena, po katerem so posejani njihovi domovi in od koder si lahko ob lepem vremenu ogledujejo polovico cesarstva. No, zdaj jim več ne bo treba zavidati niti tega, cesarstvo je pred razpadom.

Str. 19 – 20

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vse moje Amerike.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Dela avtorja