Čigav si

Žanravtobiografski roman
Narodnostbosanskohercegovska književnost, nemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Urška P. Černe
Ključne besede Izseljenci, Nemčija, Družine, Bosna in hercegovina
Število strani

325

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

„Sem vse to jaz?‟

Kako odgovoriti na naslovno vprašanje romana? Tistega, ki sprašuje, lahko zanima, h komu spadaš, kam te lahko popredalčkamo, da bomo vedeli, kdo si ti in kaj lahko od tebe pričakujemo. Si naš ali pač bolj njihov? Saša Stanišić, odličen pripovedovalec z dovolj smisla za humor, nam s pomočjo zgodb in spominskih utrinkov poda daljši in presenetljivo igriv odgovor, saj neprizanesljivo govori o vojni, begu iz Jugoslavije, življenju beguncev, travmah, demenci … O svojih ljudeh in krajih, ki so ga zaznamovali, govori z veliko naklonjenosti. Ne mara sicer pretiranega občutka pripadnosti, sploh ne, če ta sproža vojne, in mu je veliko bližje iskati skupni imenovalec med različnimi ljudmi. Kot pravi njegova babica: „Ni važno /…/ od kod si. Čigav si. Važno je, kam greš. In na koncu niti to ni več važno.‟ Saša Stanišić (1987), nemški avtor bosanskih korenin, je leta 1992 z družino prebežal v Nemčijo in se naučil nemškega jezika, v katerem sedaj piše. Je avtor štirih kritiško priznanih romanov, ki so prevedeni v več tujih jezikov. Za pričujoči „samoportret s predniki‟ je leta 2019 prejel najvišje nemško literarno priznanje.

Če me kdo vpraša, kaj je zame domovina, povem zgodbo o prijaznem pozdravu nekega soseda čez cesto. Povem, kako je dr. Heimat mojega deda in mene povabil lovit ribe na reko Neckar. Kako nama je priskrbel ribiški dovolilnici. Kako je naredil sendviče in vzel s seboj tako sok kot pivo, ker pač nikoli ne veš. Kako smo dolge ure stali drug ob drugem ob Neckarju, zobozdravnik iz Šlezije, star zavirač vlaka iz Jugoslavije in sedemnajstletni dijak brez kariesa, in kako se vsi trije nekaj ur ničesar na svetu nismo bali. (str. 157)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Čigav si.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3