Veliki spanec

Žanrkriminalni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Branko Gradišnik
Ključne besede Detektivi, Izsiljevanje, Philip marlowe (literarni junak), Pogrešane osebe, Sestre, Umori
Število strani

220

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Družinska skrivnost

Veliki spanec slavnega pisca Raymonda Chandlerja spada med tako imenovane hard-boiled (trde) kriminalke z glavnim junakom Philipom Marlowom, grobim, ciničnim, nesentimentalnim zasebnim detektivom, ki pa zna pokazati tudi svojo mehko plat. Detektiv Marlowe v Los Angelesu na prošnjo bogatega, vendar hudo bolnega generala Sternwooda raziskuje skrivna pota in zablode njegovih hčera Vivian in Carmen. Z moškimi obsedeni razvajeni lepotički ostarelemu očetu grenita poslednje ure življenja in praznita mošnjiček, saj izsiljevalcem, ki vedo za njune grehe, ni nikoli dovolj denarja. Pripoved, polna akcije, nasilja, na videz nepovezanih umorov kulminira v presenetljiv konec, ki razkriva tragedijo prikrite duševne neuravnovešenosti. Nadvse dragocena je v knjigi spremna beseda, ki predstavi Chandlerjevo življenje in delo, dobo, v kateri je ustvarjal in jo mojstrsko ubesedil, izvemo tudi, da je Chandler danes del univerzitetnega kurikuluma, pričujoča pripoved pa uspešnica za vse čase. Po knjigi je bil leta 1944 posnet film, kjer nastopata slavni par Lauren Bacall in Humphry Bogart in je še dandanes vreden ogleda.

Brez luči sva se odpeljala dol po hribu. Do Alta Brea Crescenta ni bilo niti deset minutk. Carmen jih je namenila smrčanju in izpihavanju etra v moj ksiht. Nisem ji mogel spraviti glave s svoje rame. A vsaj svoje naročje sem na ta način ubranil. (str. 37)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Veliki spanec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 100
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi