Upornica

Žanrrazvojni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaJezero, 2017
Založba
Ključne besede Druga svetovna vojna, Zapori, NOB
Število strani

490

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

16-17 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Petnajstletna Mira je živela pri dedku in babici in nadvse rada prebirale knjige iz knjižnice prosvetnega društva. Vendar s prihodom Nemcev so knjižnico zaprli, prepovedano je bilo kulturno življenje. V dekletu se je prebudil uporniški duh in naivno je začela trositi letake proti okupatorju. Njeno delo seveda ni ostalo neopaženo, zato je morala zbežati, da se je izognila aretaciji. Po skrivanju pri dobri družini v Zagrebu ji je preko Rdečega križa uspelo priti v Ljubljano in se zaposliti. A njen uporniški duh ni miroval, povezala se je z OF in delovala naprej. Vendar so jo prav kmalu Italijani izsledili in obsodili zaradi prevratniške dejavnosti. Tako je pristala v zaporu naprej v Benetkah, potem še v Roverettu. Srečala se je z drugimi slovenskimi političnimi zapornicami (med njimi prepoznamo Vido Tomšič), ki so bile tudi v zaporu zelo dobro organizirane. Po razpadu Italije se je vrnila v Ljubljano in se vključila v partizansko gibanje. Ker je zbolela, so jo po okrevanju dodelili v Tiskarno Slovenija. Negotovo kmečko dekletce so vojna in okoliščine preoblikovale v samozavestno mlado žensko, ki je spoznala trpljenje in izgube, a tudi ljubezen, srečo in veselje.
Čeprav avtorica pove, da je knjiga Upornica roman, pa lahko glede na avtoričino življenjsko zgodbo pomislimo, da je avtorica v njej opisala svoje življenjske izkušnje od petnajstletnega dekleta v začetku druge svetovne vojne pa do mlade žene vse do prvega leta po osvoboditvi. Po knjigi Rdeče marjetice, v kateri opiše svoje življenje od rojstva pa do prelomnih dogodkov aprila 1941, lahko knjigo prebiramo tudi kot nadaljevanje le te.

Ko so vijugali po mestnih ulicah, je Mira zaman skušala ugotoviti, v katero stran iz mesta drvi avto. Preplašila jo je misel, da bi utegnil zapeljati proti nemški meji, kjer bi jo predali Nemcem. Že zunaj mesta jo je stisnila še hujša misel. Morda me peljejo do samotnega kraja, kjer me bodo enostavno ustrelili. Zakaj bi me sicer odpeljali samo? se je preplašeno spraševala. (str. 177)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Upornica.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja