Umor v angleškem dvorcu

Žanrkriminalni roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1987
Založba
Ključne besede Umor, Angleško podeželje, Duševni bolniki
Število strani

252

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Impotenten mož ubije svojo poželjivo ženo.

Roman temelji na resničnem dogodku, ki je pretresal Veliko Britanijo v 80. letih prejšnjega stoletja, obenem pa zgodbo zaokroža tudi avtoričina domišljija. Glavni protagonist je nesamozavestni angleški aristokrat Michael Telling, črna ovca rodbine Vesley. Živi od velike mesečne rente in bogastvo je njegov glavni socialni adut. Ko obišče Kalifornijo, na semaforju po naključju spozna bodočega tasta; slednji ga prijazno povabi na obisk. Tam spozna edinko Moniko Zumstag, zaljubi se vanjo, (pre)kmalu se poročita ter preselita v dvorec na angleško podeželje. Kmalu spoznata, da sta si različna, Michael je čudaški in duševno nestabilen, Monika pa odločna in prostaška. In kolikor je ona ženstvena, privlačna in poželjiva, toliko bolj se on, zaradi impotence, počuti ponižano. To čustvo iz dneva v dan narašča ter se stopnjuje v sovraštvo. Zato jo preračunljivo umori, njeno truplo razkosa in hrani na svojem vrtu.
Roman je tradicionalni kriminalni roman, ki zaobjema duh tedanjega časa, a je aktualen tudi zdaj.

“Vsako soboto zvečer je Tellingu postalo slabo, preden je moral v uto na vrtu. Monika, ogaben zavoj na tleh v savni, ga je vsakokrat opozorila, da je morilec, ki mu grozijo škandal, sramota in zapor. Vedel je, da se igra z ognjem, ker doma skriva truplo. Vendar ga je tudi mikalo, da bi ga kar pustil počasi razpadati, da ga ne bi bilo treba prenašati, da se ga ne bi dotaknil. Hišica na koncu vrta je bila zaklenjena, prezračeval jo je velikanski ventilator, torej ne bi mogla zbuditi pozornosti.” Str. 105

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Umor v angleškem dvorcu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi