Trust

Žanrdružbenokritični roman, zgodovinski roman, družbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Polona Glavan
Ključne besede Depresija (gospodarstvo), Zakonsko življenje, Kapital, 20. stoletje, Družbena neenakost, Duševne bolezni, Bogataši, Finančni trg, Pisanje za druge
Število strani

347

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodovina potrebuje denar, da jo ta napiše

Trust – pojem, ki se pri nas uporablja večinoma v finančnem svetu, je zastavljen veliko bolj široko v romanu Hernana Diaza. Preko trustov se doseže monopol na trgu, roman Trust pa na družbenokritičen način posega v monopol sam: monopol nad denarjem, odnosi, spominom in zgodovino. In vseskozi ima bralec občutek, da zgodovinsko resnico lahko oblikuje zgolj denar.
V štirih pripovedih – romanu Vezi, rokopisu Moje življenje, spominih Spomini, po spominu in dnevniku Prihodnosti – avtor predstavi zgodbo, ki bi lahko bila zgodba o najbogatejšem paru na svetu, Andrewu Bevelu in njegovi ženi Mildred, v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja. Začne se s šokantnim romanom Vezi avtorja Harolda Vannerja, ki sproži potrebo po ostalih pripovedih romana Trust. Predstavi življenje zadržanega, neobičajnega finančnega mogotca, ki mu ni mar za bogastvo in dojema denar kot nekaj kar živi, diha, zboli in umre, o njegovi izjemno inteligentni ženi, mirni sopotnici z velikim čutom za umetnost in dobrodelnost ter o tragični, škandalozni usodi, ki ju doleti. V nadaljevanju spoznamo ta par skozi zapis spominov dejanskega lika, Andrewa Bevela, ki pa so mestoma namenoma pomanjkljivi, nedokončani, določene vsebine le kot opombe in namigi. V tretji pripovedi Ida Partenza napiše svoje spomine o delu pri Bevelu, pokaže na ponarejenost Bevelovega karakterja, a bralcu ne razjasni usode žene Mildred, ki je ves čas podton vseh treh zgodb. Mildred Bevel spoznamo v zadnji knjigi preko njenega lastnega, skoraj izgubljenega dnevnika. Beremo zapise neverjetne inteligence in moči duha kar, kljub slutnji in pričakovanju, da je Mildred nekaj »več«, bralca pripelje do nepredvidljivega preobrata v romanu, ki poveže zgodbo vseh delov med seboj.
Avtor spretno izpostavi pomen in vlogo ženske inteligence in globine osebnosti v času, ko so bile glavne vrline kopičenje bogastva, sklepanje vezi in ustvarjanje avtoritete v družbi. Ženska je morala ostati skrita, idealizirana kičasta figura, nežna a odločna, ravno prav pametna, ravno prav zanimiva. Romanu bralec verjame, ne le zaradi odlično podkrepljenega zgodovinskega in finančnega dogajanja. Stil naracije, izbira besedišča in karakterji likov so prikazani v ravno pravšnji maniri, ki pritiče 20. in 30. letom prejšnjega stoletja v ZDA.
Pisatelj, po rodu Argentinec, živi in ustvarja v New Yorku. Leta 2017 je njegov prvenec In the Distance prišel v ožji izbor za Pulitzerjevo nagrado za leposlovje ter za PEN/Faulkner nagrado. Trust je njegov drugi roman, ki je prejemnik Pulitzerjeve nagrade za leposlovje za leto 2023. V delu je tudi serija, ki nastaja po vzoru romana, in bo izšla pri televizijski mreži HBO.

“Vedela sem, da nisem pijana. A to je bila prva razlaga, ki mi je padla na pamet. Odložila sem pero in pogledala Bevela, ki je med prsti še vedno vrtel solnico. To je bila moja zgodba. Obnavljanje detektivk pri večerji. Bevel je to prebral v mojih zapisih. Bil je eden od prizorov, ki sem si ga izmislila za Mildred, upoštevajoč njegovo prošnjo, naj ustvarim domače prizore z uporabo “ženskega pridiha”. Oprla sem se na večerje z očetom, ki je z zanimanjem poslušal moje pripovedi o najnovejši knjigi Dorothy Sayers ali Margery Allingham, ki sem si jo izposodila v podružnici brooklynske javne knjižnice na ulici Clinton. In zdaj mi je Bevel v obraz pripovedoval mojo lastno zgodbo.” (str. 294)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Trust.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 135
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1