Tom Mraz

Žanrfantastični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Živa Sambolec
Ključne besede V mladinskem leposlovju, Mladostniki, Identiteta, Palčki (bajeslovna bitja)
Število strani

163

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V knjigi Sally Prue, britanske avtorice, gre za prepad med pripadniki Plemena in demoni. Pripadniki Plemena živijo na jasi, so samotarski in se družijo le za praznike. Celo ženske svoje mladičke obiščejo le, ko so njihove prsi težke in polne mleka. Ko se mladič začne plaziti, si hrano išče sam. Starši so svojega mladiča pripravljeni tudi ubiti, če je to potrebno. So prijazni, mrzli, suhi in lepi. Ker med seboj niso povezani in se družijo le redko, so svobodni. A ker med njimi ni čustvenih vezi, si ne zaupajo in se ne počutijo varne, zato med njimi prihaja do bojev. Na drugi strani so demoni, ljudje, ki hočejo zasužnjiti vsakogar, ki jim prekriža pot. To počnejo z vohljanjem in darili, vztrajanjem kljub odklanjanju ali ustrahovanjem. Ptiče zapirajo v majhne kletke, da sploh ne morejo niti raztegniti svojih kril. So okorni, težki in ne tako lepi, kot pripadniki Plemena. Med seboj so čustveno povezani. Zaradi čustvene povezanosti izgubijo del svobode in zato so nekateri izmed njih nesrečni. Včasih pa se čustvena povezanost nadgradi tudi z zaupanje in občutkom varnosti. Takrat nenehna borba z drugimi ni več potrebna. In kaj se zgodi, ko se med seboj spoznata Tom Mraz (pripadnik Plemena) in Ana (demonka)? Bo prevladal mraz ali toplota, samota ali povezanost? Lahko občutek varnosti premaga potrebo po svobodi? Je vse, kar potrebujemo v življenju, občutek varnosti? Knjiga je prejela nagradi Branford Boase Award in The Nestle Book Prize.

Glej tudi:

“Svet je bil poln demonov, ki se večinoma niso ničesar bali, razen tistih, ki so bili zelo neumni ali zelo nesrečni. Milijoni in milijoni demonov so živeli skupaj, povezani med seboj in v večini primerov nesrečni. Bilo je zelo čudaško. Čudaško, a prijetno, ko si se enkrat navadil na to. Družine. Tako je delovalo. Vsak mladič – otrok – se je rodil v družino. Bilo je preprosto: če je imel mladič nekoga, da ga je varoval, se mu ni bilo treba boriti zase. Boriti se je moral le, če ni imel nikogar, ki bi mu lahko zaupal.” (str. 154)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tom Mraz.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0