Na koncu sveta sem srečala Noaha

Žanrmladinski roman
Narodnostavstrijska književnost
Kraj in leto izidaIzola, 2018
Založba
Prevod Alexandra Natalie Zaleznik
Ključne besede V mladinskem leposlovju, Bolezni, Ljubezen, Mladostniki, Medosebni odnosi
Število strani

306

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Avstrijska avtorica Irmgard Kramer je napisala čudovit in pretresljiv roman Na koncu sveta sem srečala Noaha. Glavna protagonistka je deklica Marlene, ki jo na sprehodu po okolici sanatorija magično pritegne tuj rdeč kovček in še preden se dodobra zave, se znajde v vlogi Irine Pawlowe. Poletje preživi daleč proč od civilizacije, v stari vili, v družbi stare nune, vrtnarja in kuharja ter Noaha. Noah je očarljiv fant, slep in ujet v vili, ker izven njenih varovalnih zidov obstaja nekaj, zaradi česar hudo zboli. Najbolj od vsega pa si želi svobode. Marlene se vanj zaljubi vanj in mu pomaga pobegniti iz vile, ne glede na to, da se njegovo življenje zunaj varovanih zidov lahko hitro konča. Zgodba se ne konča tako, kot bi si predstavljali. Pobeg iz vile predstavlja popolnoma nekaj drugega, kot smo si lahko predstavljali. To sicer je pobeg in začetek novega življenja, ampak začetek življenja z novim srcem. Za Noaha in Marlene. Očitno pa med nami obstajajo nerazložljive povezave, ki nas, ko jih odkrijemo, pretresejo do temeljev. Ko jih in če jih odkrijemo, nam postane vse jasno in razumljivo. Brez besed. Zato premislite, če je res vse tako, kot se zdi na prvi pogled. Ste se kdaj vprašali, kaj se dogaja s človekom v umetni komi? Mislite, da bi iz dogajanja v glavi človeka, ki je v umetni komi, lahko nastal kakšen roman? Vsak dan bi morali pomisliti na to, da se naše življenje lahko v trenutku konča. Ko se zavemo naše minljivosti, ni več težko sprejemati odločitev v življenju, ker natančno vemo, kaj je za nas res pomembno. Slediti temu pa je potem popolnoma preprosto.

“Pod bukvijo v senci je v travi ležala suhcena pojava. Nosila je pleteno kapo in zdelo se je, da spi. Bil je moški ali fant s knjigo na prsih. Imela je sivo zelene platnice in temnordečo pisavo. Grom v svetišču od F. J. Martin; ta je ležala tudi na moji nočni omarici, poleg pesmi Heinricha Heineja, toda dandanes je to bral vsak. Skoraj bi odkorakala mimo njega, toda pogled se mi je ustavil na njegovih rokah. Izrazita žila se je vila okoli zasnove kazalca. Žile na lepih rokah, ki so se znale bliskovito premikati po tipkah klavirja. Poznala sem jih kot zemljevid, ki sem se ga naučila na pamet. Morda bi morala biti presenečena. Vendar nisem bila. Vedela sem, da je bil resničen – moja domišljija ni bila sposobna ustvariti nekoga, kot je bil on.” (str. 303-304)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Na koncu sveta sem srečala Noaha.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 34
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5