Svetilnik : roman v podobah

Žanravtobiografski roman, moderni roman, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Ključne besede Čolni, Družina, Morje, Pisanje, Pisatelji, Prijateljstvo, Ribištvo, Sanje, Spomini, Svetila, Svetilke
Število strani

173

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Knjiga za Pirančane

Pisatelj Ivek se iz Izole preseli v Piran, kraj svojega otroštva. Napisati hoče roman o svetilniku na Punti. Išče samoto, ki je nujna za sanje in za delo. Za štirinajst dni najame sobo v hotelu. V mestu srečuje prijatelje in znance. Obuja(jo) spomine; tudi ob pivu, seveda. Prebira dve veliki knjigi, kamor je zadnji svetilničar pisal delovni dnevnik. Večkrat obišče zapuščeni svetilnik, ki je bil nekoč tudi dom za svetilničarja in njegovo družino. Tam se sreča s prijatelji, ki so že pokojni – seveda, obiščejo ga v sanjah, v sanjarijah, v spominih. Pride tudi Adam, oseba iz enega od prejšnjih romanov. Zre na morje, veliko razmišlja. Na pol avtobiografski roman, napol roman o pisanju romana; delo, v katerem so Pirančani imenovani s pravimi imeni: Sime, Vinko, Dušan, Ksenija, pokojni Matjaž … in še veliko drugih. Vzdušje v mestecu ob morju začutimo tudi skozi besede: te so iz pomorskega žargona, narečne, pogovorne, pa tudi v številnih opisih dogajanja na morju, na nebu, v hišah, na strehah, po ulicah, na pomolu in v gostilni.

“Skrit v svojo izvzetost je tistega večera prišel v Križni hodnik. Bil je za spoznanje hladnejši poletni večer,m kar je dobro delovalo na ljudi. Starejše gospe, te so tudi sicer tvorile pretežni del publike, si niso nervozno mahale pred nosom s tiskanim sporedom, kar je odvzelo nekaj napetosti večeru, in nad klavirjem so sijale modrikaste zvezde. V nogah je med paski sandalov začutil prijeten hladen piš, drobno naznanilo bližajoče se jeseni, pa čeprav sta tlak in stavba iz belega kamna še vedno oddajala precej toplote žgočega poletja.” (str. 41)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Svetilnik : roman v podobah.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0