Štiri morske milje

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Število strani

105

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kratke zgodbe o morju "od znotraj"

Vanja Pegan je otroštvo preživel v Piranu in z morjem je kot jadralec in pisatelj ostal povezan do današnjih dni. V petnajstih kratkih zgodbah iz te zbirke nam razkrije, kako doživlja morje on sam in kako ga doživljajo ljudje, s katerimi si deli skupen življenjski prostor. Junaki njegovih zgodb so navadni ljudje, pesnik, blagajničar na obmorskem parkirišču, družinski mož in oče, kitarist, modelar, ladijski kapetan ali barba, jadralec, profesor, pantomimik, ribič, mornar, pianist… vse pa povezuje njihova ljubezen do morja. Vanja Pegan je s tem, ko slika obmorske prebivalce, njihov način življenja in vzdušje na ulicah, na pomolih, v hišah in gostilnicah, v kabini jadrnice, ki pluje na razburkanih valovih, medtem ko je vse ovito v meglo, skozi katero pršijo le dežne kaplje… v slovensko književnost vnesel nekaj novega in drugačnega. Je pisatelj za sladokusce, ki radi berejo počasi, saj je njegov slog zgoščen, jedrnat, a obenem poln nenavadnih, bogatih pesniških metafor, s katerimi opisuje tudi notranje, intimno življenje svojih junakov.

Visoko v križu jambora je sedel opazovalec. Podoba mornarja v kokpitu ga je veselila, zelo rad ga je opazoval, pomirjali so ga njegovi dobro odmerjeni in natančni gibi, njegovo razsodno obnašanje, njegove mornarske veščine, na katere je bil vidno ponosen. Pravzaprav je imel rad mornarja, ki je tam spodaj krmaril in bil pri tem zbran in zadovoljen. Sam pa je dvignil pogled in videl temen zaliv, nekaj ribiških bark oddaljenih ribičev, medlo svetlobo, ki se je razlivala nad nevidno obalo, in nebo, posuto s svetlimi zvezdami. In bil je zadovoljen. Morje mu je tudi danes nekaj podarilo. Dve podobi, dve izgubljeni sliki, dve jantarni kapljici z roba spomina. Dva koščka sveta. Kmalu bosta priplula v pristanišče. Danes je ribičem brat. Tudi njegova barka bo priplula z ulovom.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Štiri morske milje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2