Biseri pod snegom

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2009
Založba
Ključne besede Gore, Alpinizem, Doživljanje, Odprave
Število strani

246

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

"Resnica je najlepši biser in gnusoba ob enem."

Dušan Jelinčič je alpinist in pisatelj. Morda rajši pisatelj in alpinist, saj njegova knjižna dela sežejo precej preko “žanra”, kakšne od njih pa se ga niti ne dotaknejo. Biseri pod snegom so njegova klasika in klasika slovenske alpinistično obarvane proze nasploh, saj je prva izdaja izšla že leta 1992 in takoj doživela odobravanje domače in tudi tuje bralne javnosti, sedemnajst let kasneje pa je doživela še posodobljen ponatis, ki ga avtor utemelji v spremnem eseju. Čeprav se dozdeva, da so časi velikih alpinističnih odprav že minili, saj se jih vrhunski alpinisti skorajda ne udeležujejo več, so na nek način še vedno prisotni v obliki alpinističnega turizma, ki se v zadnjem desetletju množično steka v Himalajo, v največji meri pod in na Everest. Topogledno so Biseri pod snegom knjiga o nekih minulih časih. O časih, ko je vzpon na osemtisočak zahteval veliko ekipo izurjenih in predanih ljudi, od katerih je na vrh uspelo stopiti le peščici, že vsaka osvojitev vrha pa je pomenila, da je bila odprava uspešna. A še bolj kot knjiga o človekovem boju z goro, so Biseri pod snegom knjiga o boju, ki poteka v človeku samem, o strahovih, s katerimi se spopada, o demonih, ki ga preganjajo. Gora je tista, ki prebudi moloha v človeku, a vendar se s pomočjo gore človek molohu lažje zoperstavi in ga obvlada. Dušan Jelinčič je bil dober alpinist in je odličen pisatelj, njegovi Biseri pod snegom pa so čtivo za literarne sladokusce. Zelo priporočam!

Glej tudi:

Lepo je v šotoru ob tej uri. Zaobjemam vso polnost praznine tega dneva in občutek imam, da imam še ves dan pred sabo. Vsaka ura ima svoje značilnosti. Sedaj je sedma zvečer. Ob tej uri je še vse možno. Nič še ni izgubljeno ob sedmih zvečer. Toda naj mine samo ena ura, naj se prižgejo živo rdeče proge na obzorju in naj skrčijo moj dan na tisto malo, kar ga potem še ostane, in vse bo že prepozno.
Ob sedmi uri zvečer je še vse možno, ob osmi uri pa je že vse prepozno. (str. 66)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Biseri pod snegom.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0