Slepi maser

Žanrdružbeni roman
Narodnostromunska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Jana Ambrožič
Ključne besede Romunija, Izseljenci, Identiteta, Tujina
Število strani

279

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ena ali dve domovini?

Romunija, rodna domovina, spremlja avtorja v romanih in v osebnem življenju. V svojih delih se ukvarja s problematiko izseljenstva. Slepi maser je tako deloma tudi njegova osebna izpoved, zlasti v delu bega in kasnejšega iskanja in raziskovanja stare, deloma že spremenjene domovine. Prav tako tudi dejansko obstaja slepi maser, ki mu je služil za lik v romanu. Slepi maser je roman z intenzivnim besedilom, polnem ljudskega izročila, bajk, povesti. Teodor, glavna oseba v romanu, potuje nazaj v prostor, ki je bil nekoč njegova domovina, v čas, ki se je deloma še vedno ohranil, z vsemi svojimi navadami ljudi vred. V krizi srednjih let išče svoje izgubljene zgodbe, staro ljubezen, išče samega sebe. Potovanje po dvajsetih letih z zahoda na vzhod spremljajo mnoge dogodivščine. Florescu nam za konec pripravi tolikšen preobrat v poteku zgodbe, da skorajda izgubimo sapo.

Glej tudi:

In na kakšen način bi danes čakala Valeria, dekle, ki je ostalo za obzorjem, ko smo s starši zbežali? Prvi obet v mojem življenju, ki pa to ni bil. Za las zgrešen. Razblinjen, ko smo iskali pot skozi jugoslovanske gozdove. Dekle, ki naj bi skromno življenje nekega mladeniča spremenilo v sijajno življenje moža. Ali sploh še živi v mestu?
(str. 30)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Slepi maser.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2