Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa

4,2
(44)
Žanrmladinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2004
Založba
Prevod Vasja Cerar
Ključne besede Avtizem
Število strani

280

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Avtistični otroci so navadno dobili nepravilno diagnozo in so bili obravnavani po programih, ki zanje niso bili primerni, ali pa sploh niso bili obravnavani. V svetu beležijo enega avtističnega otroka na 166 rojstev, pogostost pojava avtizma je narasla za več kot tisoč odstotno samo v enem desetletju!

Glavni junak mladinske knjige je Christopher Boone, star 15 let, 3 mesece in dva dni. Je avtist. Za vsakdanja življenjska opravila potrebuje veliko več energije kot običajen človek. Zna našteti vse države sveta in njihova glavna mesta in vsa praštevila do 7507. Matematiko obvlada, ker je logična. Rad ima rdeče avtomobile. Kadar se zjutraj mimo njegove hiše zapeljejo trije rumeni, pomenijo slab dan. Christoper navadno tiči v kotu in ne govori, renči in gleda v tla. Ne ve, kdaj so ljudje okrog njega jezni, razen takrat, ko kričijo. Ima odličen spomin. Rad ima točen čas in detektivske romane. Ne mara sprememb. Zgodba se začne z umorom psa na sosedovem dvorišču in ker je Christoper ljubitelj psov, hoče razrešiti uganko, kdo je psa umoril. Napiše detektivko, pri kateri mu pomaga Siobhan, učiteljica na posebni šoli za avtistične otroke. Odlično napisan roman, za katerega je avtor prejel več nagrad, med drugimi tudi nagrado Whitbread v dveh kategorijah, za odrasle in mladino. Avtor se je rodil v Northamptonu v Veliki Britaniji leta 1962. Študiral je angleško književnost in nekaj let delal kot vzgojitelj duševno prizadetih. V Oxfordu živi z ženo in sinom Alfijem. Piše otroške knjige in TV scenarije, zanje je dobil nagradi BAFTA in Smarties. Roman je hkrati vesel, žalosten, pretresljiv, globok in še tega. Predvsem pa nas opozarja na bogastvo v otocih, takšnih, kakršni so.

Citati

(1)
Julija

"Ljudje so prepričani, da niso podobni računalnikom tudi zato, ker imajo ljudje čustva, računalniki pa ne. Ampak tudi čustva so samo slike na zaslonu v glavi, na katerih so stvari, ki se bodo zgodile jutri ali čez eno leto, ali pa kar bi se lahko zgodilo namesto tistega, kar se je zgodilo, in če so to vesele slike, se smejijo, če pa so slike žalostne, se jokajo."

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 302
Komentarji: 0
Število ocen: 44
Želi prebrati: 17
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 83

Dela avtorja