Skalpel: iskrena pripoved o življenju in delu kirurga

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ilustracije Mitja Bokun
Ključne besede Kirurgija, Zdravniki in bolniki
Število strani

416

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Prof. dr. Ahčan se je pridružil številnim znanim Slovencem, ki so svoje življenjske in delovne izkušnje prelili na papir.
V knjigi, z zgovornim naslovom Skalpel, se bralcu predstavi kot mož, oče in predan zdravnik, predvsem pa kot priznan plastični in estetski kirurg, ki je s svojim znanjem, predanostjo in požrtvovalnostjo pomagal številnim na poti k boljšemu življenju.
Iskreno in brez olepšav opiše svoje kaotično, naporno in nepredvidljivo delo. Ob tem pa nam postreže z drobci razmislekov – denimo o tem, kaj potrebujemo za srečo, kaj je resnična lepota, razgali pa tudi nesmisle, ki jih srečuje v zdravstvenem sistemu.
Knjiga je v grobem razdeljena na tri dele. Prvi prinaša zapise mladega kirurga, ki so izhajali v Sobotni prilogi Dela pred dobrim desetletjem. Osrednji, najobsežnejši del, prinaša zgodbe, ki so pomembno zaznamovale njegovo delo in kot sam pravi, se je iz njih »učil, postajal bolj preudaren, moder, življenjski in zato bogat.« Zadnji del pa je spet napisan v obliki treh tednov dnevniških zapisov, a tokrat zrelega, izkušenega kirurga, ki je videl in doživel že marsikaj. Tudi tisto, kar se nam zdi na prvi pogled nemogoče.
Svojevrstno nadgradnjo vsebine predstavljajo QR-kode ob poglavjih. Povezave v njih bralca pripeljejo do dodatnih zgodb, ki so povezane z vsebino. Rdeče QR-kode pa prinašajo nazorne vsebine, ki niso primerne za občutljivejše. Pripovedi, ki so pretresljive, naporne in še kako resnične, so pravi vrtiljak čustev. Odlično jih dopolnjujejo barvite ilustracije Mitje Bokuna.
Branje, ki v nas odzvanja še dolgo po tem, ko ga odložimo …

Pomagaj vsem, kot bi pomagal sebi ali svojim domačim, in ko dvomiš, kaj storiti, naredi tisto, kar bi naredil zase in za sebi ljubo osebo. Naredi rez, kot bi ga zase, na mestu, ki bi ga izbral zase, in rano zašij, kot bi jo sebi. Problem je le izziv, ki zahteva popolno predanost in ponižnost. Iskanje izgovorov je le izguba časa. Ko govoriš, govori o idejah in rešitvah, manj o domnevah in še manj o drugih ljudeh. Spoštuj in bodi hvaležen vsem, ki so v timu, ker moč in znanje ekipe določa njen najšibkejši člen. Ne pozabi, da so odnosi dvosmerna pot. Začni svoj del poti s spoštovanjem in čistimi mislimi. Ne glede na nazive pred imenom in za njimi, te določajo dejanja. Tvoje ime naj varuje le tvoja vest. Bodi hvaležen za vsak dan, ki ti je dan. Stori, kar je prav. Obljube ne pozabi, ampak jo izpolni. Samo kdor nič ne dela, ne dela napak in se mu nikoli ne zaplete. Smo le del vesolja, tako kot so kamni in tudi zvezde. Resnica je osnovna vrednota, pa naj bo všečna ali brutalno boli.
Str. 411

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Skalpel: iskrena pripoved o življenju in delu kirurga.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 161
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 10
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi