Rdeči zvezek

Žanrdružbeni roman
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaMedvode, 2018
Založba
Ključne besede Družina, Ženske, Politika, Materinstvo, Otroci, Matere, Baskovščina
Število strani

172

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodba izpod peresa ene izmed vodilnih ustvarjalk baskovske književnosti

V rdeči zvezek Mama zapiše zgodbo, ki jo želi povedati svojima otrokoma – hčerki Miren in sinu Beñatu. Skoraj sedem let zaradi svoje politične aktivnosti nima stikov z njima. Ob ločitvi je bila Miren stara šest let, Beñat pa tri. Mamina odvetnica, gospa L, se znajde sredi vročega Caracasa v Venezueli, kjer naj bi otroka živela z očetom in novo mamo. Ima nalogo, da izroči rdeči zvezek otrokoma, ki naj bi preko Maminih zapiskov izvedela resnico. Mama ne ve, ali se je še spominjata in ali sploh vesta, da je živa. Sprašuje se, če otroka še znata materni baskovski jezik. V knjigi Rdeči zvezek se mojstrsko prepleteta osebni zgodbi dveh žensk, ki v različnih okoliščinah razmišljata o materinstvu in svojem mestu v družbi. Arantxa Urretabizkaia sodi med vodilne avtorje baskovske književnosti.

Glej tudi:

“Izginila sta in skoraj sedem let nisem o vaju vedela ničesar. V tem groznem obdobju sem se spraševala, ali sta se zares rodila ali sta bila samo plod moje bolne domišljije.”
(str. 13)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Rdeči zvezek.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 47
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi