Preživeli

Žanrproblemski roman, pustolovski roman
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Špela Tomec
Ključne besede Pandemije, Odnosi med spoloma, Odnosi, Preživetje v naravi
Število strani

311

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ubežali so valu pandemije. Bodo tudi preživeli?

Roman Preživeli je nadaljevanje apokaliptičnega romana Pandemija, lahko pa se bere tudi popolnoma samostojno. Enajstim ljudem je v prvem delu uspelo zbežati pred valom pandemije neznanega virusa. Naselijo se na majhnem otoku sredi tajge blizu rusko-finske meje. Prvoosebna pripovedovalka Anja je zaprta v isti kletki s tistimi, ki so ji najdražji na svetu, a tu so tudi tisti, ki se jim je prej na vso moč izogibala. Med stene dvosobne tesne lovske hišice so tako ujeti Anja, njen sin iz prvega zakona Miša, Anjin mož Serjoža, njegov ata, pa tudi njegova bivša žena in sin. Tu sta še soseda z nekaj let staro deklico in Serjožev znanec iz mladosti z ženo. Prvi cilj je preživeti zimo, se naučiti loviti ribe pod ledom in s tem premagati lakoto. Predvsem pa se morajo naučiti sprejemati drug drugega. Prihod neznanih treh moških, ki se naselijo v zapuščeno hišo na kopnem, v njihov rutinski vsakdan vnese strah in nove napetosti. Običajnega sveta ni več. Ali pač nekje je?

Gledala sem za njimi, ko so poskakali v ogreti poltovornjak, toplo zaviti, zmagoslavni in opiti od že davno pozabljenega občutka zadoščenja ob nezapletenem, poštenem fizičnem delu, katerega cilj ni bilo podaljševanje bednega životarjenja iz dneva v dan, pač pa nekaj drugega, novega, oprijemljivega.
(str. 205)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Preživeli.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2