Preden zgorim

Žanravtobiografski roman, družbeni roman, spomini
Narodnostnorveška književnost
Kraj in leto izidaHlebce, 2015
Založba
Prevod Darko Čuden
Ključne besede Požari
Število strani

263

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Kdo je požigalec?

Spomladi 1978 začnejo prebivalce vasice Finsland na Norveškem vznemirjati požigi osamljenih skednjev in gospodarskih poslopij. Ljudje so sprva mnenja, da so požari naključni. Da je nekdo odvrgel gorečo cigareto in da v tako suhem vremenu hitro pride do požara. Stvar postane resna, ko sredi noči zagori hiša starejšega para.
Na nedeljo, 4. junija prebivalci sklenejo, da je potrebno ujeti požigalca. Na isto nedeljo v farni cerkvi krstijo dečka z imenom Gaute Heivoll. V knjigo tako vzporedno spremljamo dve zgodbi – požigalčevo in pisateljevo.
Ljudje ponoči bedijo s puškami v rokah in čakajo v zasedi požigalca. Policija preverja vse avtomobile, vendar požigalec se jim izmuzne in zagori še več poslopij. To da vedeti, da mora biti požigalec nekdo iz njihovih vrst, nekdo, ki dobro pozna domače okolje.

Glej tudi:

V tistem je na njivi opazila moškega. Takoj ga je prepoznala, zdrznila se je le, ker se ji je zazdel tako postaran. Ingemann je sam prihajal po travniku. Po tej bljižnjici med hišama so jo le redko ubirali. Sonce se mu je svetilo v hrbet in metalo dolgo, tanko senco, gotovo štirikrat daljšo od njega. Kot da v desetih letih ne bi ničesar opazila. Deset let je minilo in Ingemann je le v nekaj dneh dopolnil več kot sedemdeset let. Mogoče je bila za to kriva hoja ali hrbet ali upognjen vrat, mogoče opletajoče roke. Prihajal je starec.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Preden zgorim.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja