Požigalec

Žanrdetektivski roman, kriminalni roman, zgodovinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaBraslovče, 2023
Založba
Prevod Matejka Križan
Ključne besede Katoličani, Anglija, London, Požari, Protestanti, Bratovščine, Alkimija, Alkimisti, Skrivnosti, charles ii.
Število strani

462

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Iz svinca zlato torej. Pa je to mogoče?" (str. 356)

V novem delu angleške detektivsko-zgodovinske serije Lovec na tatove se tokrat znajdemo v središču velikega požara v Londonu leta 1666. Končno se razjasni skrivnost Charliejevega ključa, pojasnijo pa se tudi okoliščine njegovega tragičnega otroštva, ki ga je preživel kot sirota. Bralec lahko sledi več vzporednim krajem dogajanja, njegova nestrpnost pa se med hitrim potekom zgodbe stopnjuje. Knjigo lahko doživimo tako skozi Charliejeve oči kot skozi fokus požigalca, hkrati pa lahko spremljamo razmere na dvoru kralja Charlesa II., ki dopolnjujejo usodo mesta. Zgodovinsko ozadje je v tem delu serije malo bolj v ospredju in se zrcali predvsem v napetostih med protestanti in katoliki. Avtorica osvetli tudi njihov antipol v skrivnostnih bratovščinah, ki so delovale v mračnem podzemlju mesta in so prakticirale radikalne verske prakse ter alkimijo. Odločilno za usodo mesta je bilo v veliki meri tudi delovanje članov dvora in njihov močan vpliv na kraljeve odločitve. Dramatična akcija se odvija z vrtoglavo hitrostjo. Charlie in cigansko dekle Lily združita moči, da bi v velikem požaru poiskala skrinjo s pomembnimi dokumenti, ki bi v primeru razkritja lahko močno zasukali tok zgodovine, to pa jima mora uspeti, preden vse skupaj zajamejo plameni.

Glej tudi:

“‘Si zaslužiš postati član bratovščine?’ je vprašal Blackstone. S spretnim gibom je zlil vsebino steklenega keliha na golo kožo dečkove iztegnjene roke. Deček je potlačil krik. Peklo je kot še nikoli, takšnjega ognja še ni izkusil. Vse v njem je kričalo, naj pobegne iz kleti in roko pomoči v mrzlo vodo. Toda skrivenčeni obraz obešenega rekruta ga je svaril. “ (str. 35)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Požigalec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 113
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2