Polna glava radosti

Žanrkratka zgodba
Narodnostčrnogorska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2017
Založba
Prevod Dijana Matković
Urban Vovk
Ključne besede Alkoholizem, Cigarete, Kava, Nevroze, Pisateljstvo, Psihologija, Samomori, Smrt, Vampirji
Število strani

311

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Paša na temni strani človeške duševnosti

V zbirki šestnajstih kratkih zgodb se Spahić ponovno podaja na temačno področje skrajnih duševnih stanj, nervoz, ki počasi brbotajo v posameznikih in se kot gobavost ali nematerialna oblika dediščine prenašajo znotraj družine ali vasi. Vanjo nas uvedejo Heliocentrične pripovedi doktorja Maksima Džankića, ki je tudi ena najspretnejših zgodb v zbirki in nastavi takt ter tematiko sledečih. Zgodbe puhtijo od duha po smrti in nelagodju, ki ga spodbujajo odmerki alkohola, cigaret in narkotikov, motivov odsotnih ali mrtvih staršev, njihovih dramatičnih samomorov in likov bolj ali manj frustriranih pisateljev. Krajina in medčloveški odnosi služijo kot teren za usodne izbruhe, ki zaradi počasnega stopnjevanja naelektrenega ozračja delujejo katarzično, saj končno pripelje do neizogibnega. Poleg hvaljenega Spahićevega stilizma najbolj navdušijo tudi zgodbe, v katerih se pokloni pisateljskim velikanom – Bernhardu in Carverju, pri čemer se avtor izkaže tudi kot bralec.

“Ana in Pavle sta bila videti kot urejena, pedantna človeka. Zato sem ju želel s svojim videzom in držo še posebej očarati. Pričakoval sem dobro razsvetljeno teraso, poglancane kozarce in morda nekaj sveč. Upal sem, da me pričakata pripravljena, v večernih srajcah, osvežena in polna optimizma. Toda vse luči so bile ugasnjene, stoli pa nepravilno razmetani. Po stopnicah se je valjalo nekaj pivskih steklenic in pasja posodica za hrano. Verjamem, da moje telo, če ne bi spil tistih nekaj tablet, ne bi preneslo razočaranja. Toda kljub temu sem doživel komaj opazen živčni zlom.” (str. 29)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Polna glava radosti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 40
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja