Prelistaj

Plavalec

Žanrkriminalni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2022
Založba
Spremna beseda Mojca Pišek
Ključne besede Invalidnost, Družbeni problemi, Kriminal, Oglaševanje, 21. stoletje, Dvojčki (ljudje)
Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Kolikšna vsota je okusna zate?" (str. 34)

Renato Bratkovič je poznan kot avtor kratkih zgodb, roman Plavalec pa je njegov prvenec. Bratkovič je pobudnik in organizator Mednarodnega krimi&noir književnega festivala Alibi. Svoje poznavanje dela v oglaševanju in marketingu je v romanu dobro izkoristil z vključitvijo likov, zaposlenih v oglaševalski agenciji.

Roman Plavalec je spisan kot triler, poln presenečenj in preobratov. Bralca drži v napetosti vse do zadnje strani, četudi se med branjem zaveda, da svet žal ne deluje tako črno – belo. Kljub temu roman zadosti zahtevam dobre knjige, saj bralec vmes zardeva, se zgraža, muza in žalosti.

Protagonistka romana je inšpektorica Luna, ki je paraplegičarka na invalidskem vozičku. Na prisilnem dopustovanju na slovenski obali med plavanjem naleti na moško truplo. Ker si želi popraviti nedavni fiasko, zaradi katerega je na dopustu, pa tudi iz radovednosti, se pridruži lokalnim kriminalistom pri reševanju primera.

Plavanje in branje na plaži, hladen pirček, pozno kosilo in ponovitev ogleda posnetkov s Kraljevih nadzornih kamer – tak je predviden program dogodkov za danes.
Voda je prijetno sveža in poživljajoča. Najprej odkravlam proti mestu, kjer sem se prvič srečala s Kraljem, in se zazrem v zaliv, od koder je priplaval. Kraja nesreče, ki se je zgodila Viktoriji, si še nisem uspela ogledati, a po Jožkovem in Wolfovem opisu si vsaj nekako poskušam prestavljati, kje približno bi lahko bil.
Viktorijina nesreča mi je predstavo o dogodkih postavila na glavo in zdaj je tu še ena uganka, lastnik terenca s posnetka varnostne kamere. In tega terenca sem pred kratkim nekje zares že videla …

(str. 153)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Plavalec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 138
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2