Pismo angleški kraljici

Žanrdružbeni roman, fantastični roman, zgodovinski roman
Narodnostkatalonska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Veronika Rot
Ključne besede Zgodovina, Nesmrtnost, Bogastvo, Šah
Število strani

148

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tisočletje na sto straneh

V začetku 11. stoletja 23-letni kovač Joan Ferrer skuje meč, ki je tako mogočen, da si ga zaželi sam hudič. V zameno zanj Joan izposluje nesmrtnost in večno bogastvo. Zgodbo, kako je v lenobi, lagodju in občasni melanholiji preživel tisoč let, zapiše v pismu angleški kraljici, ko se konec drugega tisočletja znajde v dosmrtnem zaporu – ki bo torej trajal za vse večne čase. Kratka pripoved o tisočletje dolgem življenju, v katerem se zvrsti mnogo dogodkov, v katere pa Joan ne posega – zanimata ga pravzaprav le šah in po njegovi iznajdbi še film, predvsem Greta Garbo – se izteče v iskreno prošnjo kraljici, njegovo poanto pa bi prav lahko zaznamovala misel: “Nismo pripravljeni umreti, a prav tako ne biti nesmrtni.” (str. 130).

“Trgovec se je z eno samo kretnjo znebil oblačil in takrat sem zagledal, da je njegovo telo prekrito s sluzastimi zelenkastimi luskami. Njegova hrbtenica se je podaljševala v koničast rep, ki se je zvijal kot vodna kača. Danes bi vsakogar, ki bi trdil, da je srečal hudiča, imeli za žrtev take ali drugačne duševne motnje, a v 11. stoletju je bil hudič stvarno bitje. Ali pa vsaj, Veličanstvo, če že nič drugega ne, tako stvarno, kot so danes elektroni ali kvarki: nihče jih ni videl, a vsi verjamejo v njihov obstoj.” (str. 18)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pismo angleški kraljici.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja