PANORAMA : pripoved o poteku dogodkov

Žanravtobiografski roman, družbeni roman, impresionistični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Ključne besede Begunci, Dom, Hrepenenje, Izseljenci, Melanholija, Migracije, Nostalgija, Osamljenost, Potovanja
Število strani

217

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

RESNICA JE SKRITA V POTOVANJU

500 izv., O tistem notri / Tomo Virk: str. 213-217. , Finalist nagrade kresnik, 2015
Roman Panorama je prav poseben roman brez izrazite zgodbe, napisan v dolgih, melanholičnih povedih, je ves v znamenju migracij, oziroma vse zgodbe govorijo o iskanju začasnega doma. Je roman o poti, potovanju, o nostalgičnem hrepenenju. Sporoča, da je resnica skrita v potovanju. Je roman o izseljencih, beguncih, priseljencih, emigrantih in pregnancih, ki jim je avtor posodil svoj glas. Deževna pokrajina, megla vsepovsod, silhueta sprehajalca, zabrisan lik na irski obali, šumenje in butanje valov, samotnost in osamljenost… vse to poudarja počutje in vzdušje. Podobno kot pri Sebald-u fotografije dodatno vabijo, nakazujejo in podpirajo odklop od norega tempa, upočasnjujejo in poudarjajo pomen biti prisoten, biti tukaj in zdaj. Iskanje miru in navdiha za pisanje, ustvarjanje. Kaj je dom pravzaprav?

Zrl sem, z glavo naslonjen na šipo, v temno, potapljajoče se mesto, nisem mogel spregovoriti, besede so bile kot dež, padale so v morje, v brezoblično vodovje, globoko in brez obzorja, prav takšno, kot je bilo opisano na prvih straneh zaprašenega Pisma, ki sem ga našel minulo noč v predalu hotelske sobe. Torej je bila beseda, zgodba, res na začetku, sto tisoč let pred genezo je v praznini odmevala pesem, sem pomislil, konec sveta in njegova tišina šele prihajata, in mi, premočeni turisti na prvem jutranjem avtobusu, emigrant in pisatelja daleč od doma, daleč od jezika, bežimo proti zadnji barki, kot nekdaj izbranci kapitana Noeta, ne skrbi, je rekel Gjini, karte za trajekt že imamo. Nisem se mogel premakniti, premočen, zaspan in s tančico tesnobe v srcu sem dolgo gledal hudourniške potoke, puste, s kamnitimi zidovi ograjene pašnike, zapuščene hiše ob njih, vse je počasi odnašala voda, spominjam se edino premočenih postav, ki so cepetale v moči, nad glavami so si razgrnili časopise in si zaman poskušali prižgati cigarete, kmalu, še preden je za droben hip zažarel ogenjček med staknjenimi glavami, je narava že odplaknila mastne črke, naslove jutranjih novic, in pogoltnila časopisni papir, plaval je s tokom proti zamašenim jaškom. Na začetku je bila beseda, sem se spomnil, da sem bral ponoči, a to je bilo že včeraj, zdaj je že drugi dan in megla še vedno plava nad vodami. (str. 36, 37)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige PANORAMA : pripoved o poteku dogodkov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja