Nor na Vincenta

Žanravtobiografski roman, erotični roman, moderni roman, dnevnik
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2007
Založba
Prevod Brane Mozetič
Ključne besede Homoseksualnost, Homoseksualci, AIDS, Francija, Ljubezenska razmerja
Število strani

67

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Pisati o njem je potešitev

Nor na Vincenta je prozno delo, katerega vrsto pravzaprav ne moremo natančno opredeliti, še najbolj mu pritiče oznaka »krajši roman«, čeprav bi brez težav lahko padel tudi v kategorijo »dnevniški zapiski«. Skozi fragmente avtor podoživlja svoje šestletno (odprto) razmerje s fatalnim Vincentom, ki ga je kot petnajstletnega fantiča spoznal leta 1982. Burno razmerje v slogu sex, drugs & rock’n’roll je polno najbolj izključujočih si stvari – radosti, bolečine, ljubezni, sovraštva, trpinčenja, negovanja. Guibert ima do precej mlajšega Vincenta obsesiven odnos, obožuje ga, strastno si ga želi, sanja njegov ud, Vincent pa ga pogosto zavrača in na tak način določa ritem njunega razmerja. »Najbolj ljubim tistega, ki me najbolj ponižuje«, pravi Guibert. Delo, ki je bilo izdano le dve leti pred avtorjevo smrtjo, je avtobiografsko in razkriva boleče dejstvo, da je prav oboževani Vincent tisti, ki je Guiberta okužil z virusom HIV. Podrobneje je o tej temi spregovoril v spominih z naslovom Prijatelju, ki mi ni rešil življenja. Hervé Guibert, ki je bil poleg pisateljevanja tudi sijajni fotograf, je za posledicami aidsa umrl ob koncu leta 1991 pri komaj šestintridesetih letih.

Sumim, da je premišljeno uničil zaključek najinega zadnjega večera, ker se je že odločil, da se mi ne bo pridružil tukaj, morda je preračunal, da mi bo jeza omilila žalost. Ne bo več prišel, a je dovolj zvit, da mi ponudi ljubezensko moč iz najzneznatnejšega upanja.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nor na Vincenta.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi