Njeni tujci

Žanrdružbeni roman, dnevnik
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2011
Založba
Ključne besede Ljubezen, Večkulturnost, Študentke, Tujci
Število strani

368

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Zdaj pa si vse bolj kamen, ki me vleče na dno.

September 2001, Amerika, Columbia, Univerza v Missouriju, fakulteta za novinarstvo. Sem se v delu Njeni tujci preselimo z Nino Mozetič, perspektivno mlado novinarko iz Slovenije, ki kot Fulbrightova štipendistka pride v Ameriko, da bi napisala doktorat. Tik pred odhodom iz Ljubljane se njeno prijateljsko razmerje z italijanskim fotoreporterjem iz Benetk Gianmarcom, ločenim očetom petletnega sina, spremeni v strastno partnerstvo in obljubo skupne prihodnosti po vrnitvi. Teden dni po njenem prihodu v Ameriko se zgodi 11. september 2001. Ti dve prelomnici močno zaznamujeta Nino, ki se naenkrat znajde v dveh vrtincih hkrati – profesionalnem in intimnem. Iz prvega vrtinca Nina spretno izplava s pošiljanjem člankov v Slovenijo iz središča dogajanja in z raziskovanjem, ali so ameriški novinarji ob 11. septembru bili predvsem patriotski Američani ali profesionalni etiki zavezani objektivni novinarji. Protiutež osamljenosti in problematičnemu razmerju z Gianmarcom Nina najde v posebnosti Amerike – samoumevni multikulturnosti, povezovanju z drugimi tujimi študenti in predvsem svoji največji in večni ljubezni – novinarstvu.

Avtorica je priznana slovenska novinarka, tudi sama v letu 2001/2002 Fulbrightova štipendistka, docentka za novinarske študije, magistra ameriške književnosti, dobitnica več nagrad (nagrada ob evropskem letu enakih možnosti ELEM, evropska novinarska nagrada „Za raznolikost. Proti diskriminaciji“), v letu 2008 je bila med nominirankami za slovenko leta.

Glej tudi:

“Ah, daj no, tako hudo pa spet ni. Samo pravim, da so morda res arogantni, ampak da so obenem tudi veliko bolj gostoljubni od drugih. Kaj nam pa manjka? Tukaj sedimo in pijemo kavo, klepetamo in opravljamo državo, ki nam je vse to omogočila. Bi bilo to mogoče v Liberiji? Indiji? Ne vem, kako je pri vas, ampak v Sloveniji bi se težko zbrala takšna druščina, kot je naša. Jamranje je čisto v redu, ampak priznajmo, na trenutke tudi pretiravamo.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Njeni tujci.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 42
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3