Neobstoječi vitez

Žanrfantastični roman, viteški roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Prevod Vera Troha
Ključne besede Srednji vek, Vitezi
Število strani

125

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Človek se nauči tudi biti

Knjiga večkratnega italijanskega kandidata za Nobelovo nagrado za literaturo je del trilogije Naši predniki in se dogaja v srednjem veku, v času Karla Velikega. V zgodbi se prepletajo pol fantastične in realistične osebe, ki bralca spominjajo na idejo viteza in viteštva, kot ga opisuje Cervantes v svojem Don Kihotu. Neobstoječi vitez je namreč zgodba o vitezu v bleščečem oklepu, ki v bojih, ki se jih udeležuje, vedno zmaguje v skladu z ideali viteštva. Zato je tudi navdih mnogim, ki se srečujejo z njim. Z njim je tudi njegov oproda, ki pa je prav tako kot Cervantesov Sančo Pansa, precej bolj realističen in tu zemski. Neobstoječi vitez zasleduje med drugim varuje tudi ideal ljubezni in varovanja devištva, dokler se o njegovem varovanju ne podvomi. In to je tudi njegov konec.
V zgodbi nastopa še neustrašni vitez Bramante, za katerega se izkaže, da je pravzaprav ženska, ki si jo želijo vsi vitezi, ona pa vedno izbira sama.
Samo zgodbo piše redovnica Teodora, ki zapiše: »… da vsebino povzema iz starih listin, ter čenč, slišanih v govorilnici in iz maloštevilnih pričevanj ljudi, ki so bili zraven.«

V veku, v katerem se odvija ta zgodba, je bilo stanje stvari še nejasno. Ni bilo redko, da si naletel na imena in misli in oblike in ustanove, s katerimi se ni ujemalo nič obstoječega. Na drugi strani pa so se na svetu množile stvari in sredstva in osebe, ki niso imeli imena in se niso razlikovali od preostalega. To je bil čas, ko volja in upornost obstajanja, želja, da bi pustili svoj pečat, da bi nasprotovali vsemu kar je, niso bile izrabljene v celoti, saj nekateri niso uresničili ničesar – zaradi bede ali nevednosti ali zato, ker jim je vse prav dobro uspevalo – in se jih je torej nekaj izgubilo v nič. …. Tako je začel delovati Agilulfo Guildivernski in si pridobivati slavo.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Neobstoječi vitez.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 59
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja