Baron na drevesu

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman, problemski roman, razsvetljenski roman, satirični roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Prevod Nataša Kos
Število strani

295

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Igriva družbena satira

Baron na drevesu je skorajda pravljičen roman, postavljen v čas Voltairove dobe, ki ga odlikujeta Calvinov izbrušen jezikovni slog in tenkočutna humornost. Pripoveduje o dečku Cosimu, ki se upre starševski avtoriteti in pričakovanjem celotne družbe s tem, da pobegne na drevo in se popolnoma odreče družbeni udobnosti svojega položaja ter se nikoli več ne dotakne tal. Tema, ki jo avtor predeluje v ozadju zgodbe, pa je pravzaprav vprašanje družbene morale, postavljeno nasproti osebnim vrednotam. Sporoča nam, da morala, ki nam jo vsiljuje družba, ni nujno tista resnična, prava morala, ki bi nas vodila v naši človeškosti. S tem pa nam dokazuje tudi, da se družba v dveh stoletjih ni kaj bistveno spremenila in da se je le tisti, ki goji lastna trdna načela, zmožen postaviti nad družbo in šele iz distance delovati v njeno dobro. Roman, ki vsem bralnim sladokuscem zagotavlja pravi estetski užitek.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Baron na drevesu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 50
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7

Dela avtorja