Na prostem

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2016
Založba
Ključne besede Preživetje v naravi, Zlo, Pastirji, Suša, Zloraba
Število strani

191

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kako preživeti brez vsega sredi ničesar?

Deček se skrije v ilovnato luknjo, komaj dovolj veliko, da ga vsega skrčenega in otrplega ne najdejo zasledovalci. Ko nevarnost mine, na prostem poje tisto malo živeža, ki ga premore, nato pa se sredi noči poda proti severu, v neznano. Okolje, v katerem se giba, je milo rečeno, neprijazno. Sonce podnevi sije brez prestanka, vse je suho, uvelo, vode ni. Kljub temu dečka to ne ustavi, saj ga groza pred domačim okoljem žene naprej. Čez čas se mu nasmehne sreča, saj naleti na pastirja, ki ga vzame pod svoje okrilje in pot nadaljujeta skupaj, s čredo ovac in pastirjevim psom. Preganjalci pa ne obupajo. Nekega dne v daljavi zaslišita zvok motorja, ki razburka mirni tok narave. Dečku je jasno, da zlo, pred katerim beži, prihaja ponj. Mu bo uspelo ubežati tudi tokrat?
Mojstrsko napisan roman, čeprav v zgodbi ne najdemo niti imen glavnih junakov, niti krajev, prav tako ne izvemo konkretnega vzroka, zakaj je deček sploh pobegnil od doma in zakaj mu zlo v podobi sodnega sluge vztrajno sledi. Namesto tega so zelo nazorni in poetični opisi neprizanesljive narave, saj avtorja zanima odnos človeka do narave, ki ga dojema kot nekakšno zrcalo odnosa do sočloveka. Odtujenost od narave pa je po njegovem dosegla skrb vzbujajoče razsežnosti.
Carrasco je predstavnik žanra, ki ga literarni kritiki imenujejo ruralni roman, ki poziva, da se moramo vrniti k naravi – k izvorom, ven iz mest, na vas, v naravo – in se na novo naučiti sobivanja z drugimi živimi bitji. Roman je avtorjev prvenec, za katerega je prejel precej literarnih nagrad, po njem naj bi snemali tudi film.

Prispeval(a): Damjana Pečjak

Nekega jutra, ko je počival med zidovi stare bajte, nekdaj namenjene cestarjem, je zaslišal bobnanje dežnih kapelj po pločevini. Na propadajočem pragu je opazoval spektakel, ki se je odvijal na zemlji. Dopoldansko nebo, polno gostih, sivih oblakov, ter prosojna svetloba, ki je kot še nikoli natančno izrisovala okoliške predmete. Debele kaplje, ki so se razbijale ob prašna tla, ne da bi uspele prodreti vanje. Stopil je v hišo in se vrnil z vrčem pod pazduho. Oddaljil se je nekaj metrov od hiše in postavil vrč na tla. Vrnil se je k vratom, kjer je vztrajal do konca dežja, opazujoč, kako je Bog za hip zrahljal vijake svoje natezalnice.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Na prostem.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja