Goreča duša

Žanrdružbenokritični roman, kriminalni roman, ljubezenski roman, psihološki roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDeskle, 2022
Založba
Ključne besede Stereotipi, Odnosi med spoloma, Zloraba, Materinstvo, Otroci
Število strani

282

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

»Če bolečino delimo z nekom, ki nas razume in posluša, postane manjša« (Arietta, 2022).

Roman Goreča duša mlade pisateljice Ariette je ljubezenski roman s pridihom kriminalke, ki nas pospremi v psihološke, notranje duševne procese posameznikov – v njih se prepletajo ljubezen z razočaranjem, pravljičnost z utopijo, psihične in fizične zlorabe, etnična in verska vprašanja ter odnosi med spoloma in socialne razlike; vse to pa je podkrepljeno s potrebo po lastnem obstoju. Roman pripoveduje o tegobah mlade ženske Hane, ki bije bitko s travmami iz otroštva, pa tudi o njeni osebnostni rasti in iskanju smisla; ljubezni v sebi in do sebe. Z občutkom, da jo je življenje izigralo, svojo osirotelo dušo zapre v zapor svojih lastnih misli – v svet, ki ji ne pripada. Ko pa spozna, da razmišljanje v tišini boli in da obstajajo meje zgolj v naših možganih, vstopi v neko drugo razsežnost – v svet, kjer se nauči stati in obstati sama. Prelomnico v njenem življenju gre vsekakor iskati v materinstvu; dojenčica ji »nastavi zrcalo«, ki ji pomaga, da se zazre vase in prične sestavljati raztresene drobce srca. S tem dojame, da rane iz preteklosti očistimo tako, da odpustimo ljudem, čeprav za to nikoli ne bomo dobili opravičila. Le tako lahko prekinemo ta začarani krog, ki botruje zgolj temu, da gre življenje mimo nas. Čim bolj Hana dela na sebi, tem bolj se samo zdravi in osvobaja tujih, vsiljenih mišljenj ter pričakovanj družbe, vse to pa ji vliva moč in življenjski elan. Brazgotine preteklosti ji pomagajo, da odkrije lepoto v sebi.

»Materinstvo je božji dar ženskemu rodu. Rojstvo otroka spremeni vsako žensko. Ko prvič vzameš malo kepico sreče v naročje, začutiš toliko ljubezni, da se vprašaš, ali si pred tem sploh še koga ljubila tako močno kot njo. Materinstvo je izkušnja, je najtežja šola, je pot, polna vzponov in padcev, strma pot pravzaprav, toda razgled, kakršnega ti ga ponudi samo materinstvo, je vreden sleherne žrtve. Mama rase z otrokom in se spreminja. Uči se o sebi, ne samo o njem. Odkriva svojega notranjega otroka in podoživi otroštvo. Mama rase tudi, ko otrok odrase. Ženske po rojstvu otroka sprejmejo svoje nepopolno telo, ponosne so na svoje strije, saj samo mama ve, kaj je v porodni sobi zmoglo njeno telo. /…/ Samo ženska je sposobna roditi svojo srečo« (Arietta, 2022, str. 193).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Goreča duša.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi