Izvir

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2009
Založba
Prevod Miha Avanzo
Ključne besede Liberalizem, Industrijska družba
Število strani

705

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

23-24 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman ameriške pisateljice, sicer Rusinje judovskega porekla, velja za kultno in eno nabolj branih knjig v Ameriki, ki je bila in še je tudi velika prodajna uspešnica.
Osrednje prizorišče tega precej obsežnega romana je New York nekje v zgodnji prvi polovici 20. stoletja. V tem zgodovinskem času tridesetih let mesto postaja in se razvija v središče ne le Amerike, temveč tudi sveta. V najširšem pomenu besede. New York je v fazi bliskovitega vzpona, ki je posledica spreminjajoče se družbe, vse bolj osredotočene na tehnični napredek, kapital, tržni liberalizem.
Zgodba je zgrajena okrog peščice osrednjih likov, z arhitektom Howardom Roarkom na čelu, ki predstavlja avtoričinega idealnega človeka. Je izrazit individualist, racionalist, egoist, samozadostnež, človek, ki najbolj ceni poštenost, pravičnost, neodvisnost, ponos, delavnost, osebno integriteto, izrazito prezira kolektivizem, ne glede na osnovno idejno izhodišče, je načelen, drugačen in zato tudi tako zelo moteč, odvečen za okolje, v katerem živi in dela. Tu je še glavni ženski lik, Dominica Francon, usodna (bogata) ženska, ki ga noro ljubi in on njo, a je njun odnos precej zapleten, pa Peter Keating, neuspešen družbeni povzpetnik, sicer tudi arhitekt in Howardov kolega, medijski mogotec Gail Wynand, ki izhaja iz družbenega dna in gre za to, da bi uspel, preko vsega in vseh, tudi sebe. Ta krog zaključuje Ellsworth Toohey, pohlepni prisklednik, ki skuša manipulirati z vsemi in jih izigrati. V ozadju teh osebnosti (ki so zelo črno-belo zastavljene zastopnice avtoričine osnovne ideje) se razvija zgodba – tako njihova lastna kot sploh ozadje novonastajajočega družbenega razreda, družbenega stanja in prihodnje (kapitalistične) smeri. Obsežno branje, ki pa je napisano tako, da enostavno vleče.

Glej tudi:

“Če ugotoviš, kako je mogoče obvladovati dušo enega samega človeka, lahko zavladaš vsem ljudem. Gre za dušo, Peter, samo za dušo.” / …/ “Ampak vidiš, Peter, duši ni mogoče vladati. Dušo je treba streti, razcepi jo, zagrabi – in človek je tvoj. Ne boš potreboval biča – človek ti ga bo sam prinesel in prosil, da ga bičaš.” / …/ “Uniči jih s smehom. Spremeni ga v posmeh. Ne smeš dovoliti, da bi bili ljudje srečni. Sreča je samozadodstna. Srečni ljudje so svobodni.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Izvir.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 34
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja