Krušno mesto = Bread town

Žanrslikanica za odrasle in mladostnike
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDob, 2023
Založba
Prevod Gregor Timothy Čeh
Ilustracije Peter Škerl
Ključne besede Arhitekti, Domišljija, Jože plečnik, Slikanice
Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V uvodu te dvojezične slikanice nam avtor najprej prišepne, kakšen je bil povod za nastanek te izvirne zgodbe, nato pa v senci pred hišo zagledamo velikega arhitekta Jožeta Plečnika. Ob pitju čaja ga spomini ponesejo v otroštvo, ko je počitnice preživljal pri svoji teti v Hotedršici. Ta je večkrat mesila testo za kruh in tudi malemu Pepiju rada odstopila košček, da je z njim ustvarjal svoje umetnine. Nekega lepega dne pa si iz hlebčka testa ustvari Krušno mesto. Pa ne samo to – celo odpravi se vanj in tam sreča prav posebne ljudi ter vidi mesta in kraje, v katerih bo pustil neizbrisen pečat.
Nenavadna, posebna pripoved, a pisatelj nas vabi, naj se ne sprašujemo preveč o resničnosti zapisanega. Raje se prepustimo zgodbi. Dovolimo, naj nas nagovori, odpre v nas nove svetove, predvsem pa pustimo domišljiji prosto pot za nove zgodbe.
Slikanica je opremljena z vrhunskimi ilustracijami Petra Škerla. Čisto na koncu pa najdemo še spremno besedo umetnostnega zgodovinarja Damjana Prelovška, ki v kratki biografiji predstavi resnično življenje velikega mojstra arhitekta.
Čudovit poklon Jožetu Plečniku ob 150. obletnici njegovega rojstva, ki smo ga obeležili v letu 2022.

Glej tudi:

‘Zlezel sem v hlebček, teta, res, ne lažem’, je še enkrat zatrdil Pepi. ‘Na tlakovani ulici sem se znašel, v nekem mestu, ki ga nisem poznal. Široka reka je tekla skozi mesto, na eni strani je bila velikanska cerkev na griču in grad, na drugi pa same velike hiše. Kar stal sem tam. Pod nekim izveskom, na katerem je pisalo POVIDLA.
Str. [22]

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Krušno mesto = Bread town.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4