Balkan express : fragmenti z druge strani vojne

Žanrdružbenokritični roman, spomini
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 1993
Založba
Prevod Alenka Puhar
Ključne besede Spomini, Vojna, Balkan
Število strani

207

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Balkanska bratomorna vojna

Vsebina knjige, izdane daljnega leta 1993, je žal še vedno aktualna. Slavenka Drakulić nam v svojih spominih približa vojno iz našega neposrednega okolja v začetku devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Generacija, ki je zrasla v povojnem času, precej apolitična, se je nenadoma znašla sredi vojne. Počasi so drseli vanjo, najprej z redkimi znaki, ki so jih pretresli, pa vendar ne prepričali, da se zgodovina ponavlja in to v najhujši možni obliki. Sčasoma so ti dogodki postali tako zelo pogosti in vedno bolj kruti, da so ob njih postali apatični. Poraja se čisto intimno vprašanje, kdaj se vojna pravzaprav prične, kateri je tisti mejnik, ko lahko rečeš – pri nas je vojna? V knjigi se pisateljica pogovarja s političnimi izseljenci, opisuje tudi svojo lastno izkušnjo glede tega; prebiramo izpovedi mladih fantov, ki so skoraj iz otroštva prestopili v čevlje vojnih morilcev; globoko nas prizadene grozljiva izkušnja množičnega posilstva nad mlado žensko. Pisateljica se sprašuje tudi o vzrokih – je res, da nas je ravno “udobje” svobodnega prehajanja med mejami socialističnih in bleščečih kapitalističnih dežel pripeljalo do bratomorne vojne? Ker smo poznali blišč zahoda in si ga želeli tudi doma? In, ne nazadnje, pride do pretresljivega spoznanja, da ljudje nujno potrebujemo pošasti, pa najsi so to ljudje ali narodi ali kulture, da lahko na njih prevalimo krivdo in tako s svojih rok speremo kri. Se bomo kdaj kot človeštvo naučili iz zgodovine, da v vojni ni zmagovalcev? Vsi le mnogo, mnogo preveč, izgubimo …

Dolgo sem se upirala misli, da bi zapustila dom, celo razmišljati nisem hotela o tem. Mesece in mesece, vse od januarja, sem prisluškovala glasu vojne, ki je prihajal vse bliže, pa sem si vseeno mašila ušesa pred njim. Zdaj poznam na pamet te simptome zanikanja: najprej sploh ne verjameš, potem ne razumeš, zakaj, nato si misliš, da je še tako daleč, potem sicer vidiš vojno okrog sebe, pa je nočeš prepoznati in povezati z lastnim življenjem. Končno te zagrabi za vrat in te spremeni v žival, ki poskoči ob vsakem predirljivem zvoku, v apatično bitje, ki se potika iz kota v kot, pa na ulico in v pisarno, kjer ne moreš početi nič drugega, kot da čakaš, da se bo nekaj zgodilo, da bo slednjič priletelo. Naučiš se vdihavati smrt, vsaka druga beseda, ki jo izgovoriš, je smrt, sanjaš o razkosanih truplih, začneš si predstavljati lasten konec. Zjutraj v ogledalu ne spoznaš lastnega obraza, tuja ti je nezdrava siva polt, črni kolobarji pod očmi, pogled, ki na nobenem predmetu ne obstane dlje od sekunde. Vojna se ti reži iz lastnega obličja. (str. 39-40)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Balkan express : fragmenti z druge strani vojne.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 53
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja