Kar se nam ne dogaja

Žanrdružbeni roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Yarrow Činč, Barbara Krivec, Dominika Tomanovič, Irena Smodiš, Luka Šintler Povše, Martin Lah, Tajda Liplin Šerbetar, Urban Šrimpf
Ključne besede Alkohol, Nemčija, Posilstvo, Študenti
Število strani

149

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Jonas pravi, da je bil seks sporazumen. Navsezadnje je uporabil kondom. Ni se upirala. Bilo je slabše kot prvič, verjetno, ker sta bila še bolj pijana."

Anna, ki je ravno zaključila študij prevajalstva in Jonas, doktorski študent literature, se spoznata preko skupnega prijatelja Hannesa. Neke noči precej vinjena pristaneta v postelji. Stvar se ponovi pod približno enakimi pogoji, le da tokrat Anna vztraja, da je bila posiljena, Jonas pa trdi, da je na spolni odnos pristala. Kdo govori resnico? Brezskrbno študentsko življenje in ležerno poletje se za oba sprevrže v agonijo. Po študentskem kampusu se hitro prične šušljati o posilstvu in kmalu sta znani tudi imeni. Oba se morata spopadati z očitki, skupni prijatelji so glede krivde precej neodločni, zadeva pa se še dodatno zaplete, ko Anna na policiji poda ovadbo. Roman nam v resnici ne ponuja enoznačnega odgovora, ali je bil spolni odnos sporazumen ali ne, obstajata le Annina beseda proti Jonasovi. Bralec mora o krivdi presoditi sam, ob tem pa se izkaže, da je meja med sporazumno in prisilno spolnostjo lahko ob določenih okoliščinah izjemno tanka. Bettina Wilpert je za svoj prvenec požela odobravanje tako publike kot kritikov, prejela pa je tudi dve nagradi za prvenec ter nominacijo za nagrado Clemensa Brentana.

Če je obstajala žrtev, je moral obstajati tudi storilec. Je bil Jonas storilec? Ali je bil vse skupaj le nesporazum? Mogoče je kaj narobe razumela. So bili njeni spomini resnični? Kaj se je zgodilo v spominskih luknjah?

Vedela je, da ni kriva ona. Ne bi se smela počutiti krive. To ni naloga žrtve. Ampak njena resničnost je bila drugačna. Počutila se je krivo, razmišljala je: Kaj bi lahko naredila drugače? Bi morala biti previdnejša? Bi morala manj spiti? Bi lahko odšla? Pove, da ni mogla spremeniti svojih občutkov. Bila je vesela, da je sploh kaj čutila, ne tako kot prve dni.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kar se nam ne dogaja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 49
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4