Julija med besedami

Žanrmladinski roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2016
Založba
Prevod Diana Pungeršič
Ilustracije Tanja Komadina
Ključne besede Odraščanje, Otroci in odrasli, Ločitev, Starševstvo, V mladinskem leposlovju
Število strani

140

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Petra Dvořáková se je rodila leta 1988 v Brnu in delala kot sestra anasteziologinja. Službo je zaradi dramatičnih osebnih okoliščin pustila. Za svoj prvenec je prejela nagrado magnesia litera v kategoriji novinarstva. Svojo prvo knjigo za otroke Julija med besedami je izdala leta 2013 in zanjo prejela nagrado zelena pentlja ter nagrado učiteljev za poseben prispevek k razvoju branja pri mladih. Knjiga je v slovenščini izšla leta 2016 pri založbi Miš v zbirki Prva z(o)renja. Zgodba govori o deklici Juliji, ki se ji življenje kar naenkrat postavi na glavo. Njo, mlajšo sestro in očeta zapusti mama, ki je alkoholičarka. Ko oče spozna nadomestno mamo ali teto, se preselijo k njej na deželi. Kljub groznim stvarem, ki se ji dogajajo, je na svetu veliko lepega. Šteje le ljubezen, tudi če je vse ostalo malce zmešano, zapleteno in nenavadno. Tako kot znajo včasih biti besede. Teta zna stvari postaviti na svoje mesto in kar je najpomembnejše, zna imeti rada, čeprav Julija in njena mlajša sestrica Ela nista njeni hčerki. Tudi ona ima sicer dva sinova iz preteklosti. Sicer pa Julija počasi preboli ločitev, preboli, da jih je mama zapustila in da noče imeti več stika z njimi. Teta je namreč stroga, hkrati pa zna Julijo in Elo razumeti in potolažiti, ko to potrebujeta. Že zdaj številčni, ljubeči družini, pa se bo pridružil še en član. Fantek ali deklica. In Julija že komaj čaka, da se bo z njim sprehajala z vozičkom. Ločitev staršev vsekakor pusti posledice pri otrocih, če pa jim ponudimo dovolj ljubezni, posledice počasi izzvenijo in življenje spet postane zabavno in veselo. Pa za konec še tole. Tudi teta je sestra anasteziologinja, tako kot je bila avtorica knjige. Pretresljivo in očarljivo branje.

“Nazadnje smo s teto torbi vendarle razpakirale in bili sta spet navadni sobota in nedelja. Potem je prišel ponedeljek in šola in jaz sem se počasi začela veseliti naslednjega vikenda. Toda, ko je prišel, mamice spet ni bilo. In je ni bilo niti naslednji vikend ne tisti za njim. Potem pa je spet poklicala in obljubila, da bo prišla. In jaz sem se tega neskončno veselila in hkrati tudi bala, da sem se ponoči zaradi tega polulala. No, to je skrivnost med mano in teto. Ona je takoj zjutraj opazila, da se lužica ni pojavila kar sama od sebe. In da je tudi moja spalna srajca malce preveč mokra. Ampak nisem nič rekla pa tudi teta me ni nič spraševala. A lužica se je večkrat ponovila.” (Str. 95)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Julija med besedami.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi