Izgnanstvo

Žanrkratka zgodba
Narodnostturška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Lili Potpara
Ključne besede Izgnanstvo, Nasilje, Trpinčenje, Trpljenje
Število strani

148

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Včasih človeku ne preostane drugega, kot da molče kriči.

Kratke zgodbe (ali morda kar literarne vedute) o begunstvu, nasilju nad ženskami, revščini, krvnem maščevanju, psihološkem in medicinskem pohabljanju, lažnih iskrenostih, verskem nasilju, mučenju, vojni, takšni in drugačni diktaturi in še in še, tvorijo svojevrstno grajen roman, ki bralca izzove neposredno in neusmiljeno. Na izviren in nikakor ne patetičen način popisane usode posameznikov, ki pričajo o temnih globinah človeške duše in različnih odtenkih zla, je avtorica na osnovi dejanskih zapisov v časopisju preoblikovala v kratka, ostra, neusmiljena literarna kopja, ki zarežejo z bolečino intimnih, mnogokrat družbeno pogojenih in soodvisnih grozodejstev, ki jih človeška vrsta sama sebi povsod po svetu zadaja vsak dan. Avtorica upanje v dober razplet posameznikovih usod sicer ohranja, vendar je Izgnanstvo predvsem knjiga, ki boli. Beremo jo zato, ker se zavedamo, da vsi izhajamo iz istega korena in se krivda kogarkoli po nekem meta kodu veže na vse ostale. Težki temi navkljub izredno lepo zapisano.

Glej tudi:

Sprašujejo, zakaj toliko žensk v Batmanu naredi samomor. / Ker življenju ne moremo dodati drugega kot smrt. / Nevidne smo doma. Na ulici. Kot krpa iz stare majice, ki briše tla, steklo, vrata, dimno cev. Uporabijo nas za vsakršno delo. Ko se začnemo razcvitati, ko zadišimo, življenje postane še neznosnejše. Naveličani od mnogih porodov povešenih dojk in usahlega telesa mater se pogledi očetov pripenjajo na naše brsteče prsi. Nenadoma naše matere oslepijo, bratje oglušijo. / Sprašujejo, zakaj toliko žensk v Batmanu naredi samomor. / Ker našemu življenju ne morete dodati drugega kot smrt.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Izgnanstvo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 27
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6