Istomesečniki : roman v dvanajstih poglavjih z epilogom

Žanrdružbenokritični roman, eksistencialistični roman, socialnorealistični roman
Narodnostsrbska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2018
Založba
Prevod Seta Knop
Ključne besede Človekove pravice, Predsodki, Odnos do živali, Humanitarna dejavnost, Darovanje, Ljubezen, Odnosi med spoloma, Vojne žrtve, Junaki, Feminizem, Nacionalizem
Število strani

410

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Trije romani v enem

Nadvse topel roman intelektualke in antropologinje Svetlane Slapšak, publicistke, aktivistke in borke za človekove pravice, je pred dvema letoma izšel z naslovom Ravnoteža in bil razglašen kot najboljša srbska leposlovna knjiga 2016. V resnici je 20 let čakal v predalu, čeprav avtorica pravi, da še vedno ni dosegel tistih, ki mu je namenjen. Gre za prepletanje dveh romanov in še za vzporednega tretjega, ljubezenskega, tri pripovedne ravni. Zgodba, ki je postavljena v zadnjo dekado prejšnjega stoletja (tisočletja) v Beograd in delno v Slovenijo, v čas, ko je bil kaos zaradi vojne na višku, ko se je Balkan spreminjal v pekel, je pravzaprav nepomembna, trivialna. Bistvo pripovedi so junaške aktivistke, ki ne le pomagajo beguncem, ubežnikom, invalidom, ranjenim na dušah in družinskim članom, ki so tako ali drugače zaznamovani, bolni ali drugačni. Pri tem se neskončno žrtvujejo, a vztrajajo do konca. Služijo, da lahko dajejo ljudem in živalim. Pri tem so izpostavljene, ponižane, a ozaveščene in ponosne, imune na nacionalistične in šovinistične izpade. Vzporedno teče še ena zgodba po vzoru sester Brontë, feministična, očiščevalna.

“Sedele so v kuhinji, z vsemi človeškimi in živalskimi člani družine, da bi varčevale z elektriko. Tudi televizijo so prestavile sem, iz Simkine kleti pa prinesle termoakumulacijsko peč, delo pridnih rok obsojencev iz zapora v Požarevcu, in jo spet spravile v pogon. Povampirjeni predmet iz časov slabega okusa, v najgnusnejši kombinaciji bordo in drap barve, je zdaj simbolično označeval še globlji družbeni padec družine Zlatanović/Albini. Milica je pripravljala večerjo za večjo skupino povabljenih, calzagatti po receptu iz italijanskega časopisa Mille idee, založenega med revije Elle, kupljenega v času, ko je kaotična politika Titovih naslednikov ogrozila uvoz časopisov iz Francije.” (str. 123 – 124)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Istomesečniki : roman v dvanajstih poglavjih z epilogom.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja