Holistična detektivska pisarna Dirka Gentlyja

Žanrhumoristični roman, kriminalni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2002
Založba
Prevod Iztok Fajfar
Ključne besede Humor, Fantastični svetovi, Jasnovidnost
Število strani

222

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Knjiga »Holistična detektivska pisarna Dirka Gentlyja« avtorja Douglasa Adamsa je humoristični kriminalni roman. V romanu je veliko znanstvenofantastičnih vložkov, dogajanje se vrti okrog Dirka Gentlyja, ki je znan pod več imeni, med drugim tudi kot Svlad Cjelli. Dirk Gently, samooklicani ‘holistični detektiv’ in čudak, verjame v temeljno medsebojno povezanost vseh stvari. V pripovedi išče pogrešano mačko. Dirk vseskozi zanika, da bi bil jasnoviden ali kakorkoli poseben, hkrati pa z zanikanjem ustvarja dvom in na ta način pravzaprav pridobi še večji sloves.
V romanu ne manjka čudnih naključij, znanstvenofantastičnih elementov in humorja. Kako se torej Dirk loti reševanja primerov, ki jih mora rešiti v svoji agenciji? Čisto po liniji najmanjšega odpora – meni, da se je pač treba prepustiti toku, saj je vse med seboj prepleteno, rešitve pa se bodo že pokazale same od sebe, ko bo čas za to. Prstni odtisi, DNK in drugi ‘tradicionalni’ načini preiskovanja ga tako sploh ne zanimajo.
Po knjigi sta bili posneti dve televizijski seriji, in sicer serija »Dirk Gently (2010–2012)« in BBC-jeva serija »Dirk Gently’s Holistic Detective Agency«, kjer v glavni vlogi spremljamo Samuela Barnetta kot Dirka Gentlyja in Elijaha Wooda kot njegovega pomočnika Todda.
Douglas Adams (1952–2001) je angleški pisatelj, humorist in dramatik. Najbolj znan je po seriji knjig z naslovom »Štoparski vodnik po galaksiji«.

“Svlad Cjelli. Popularno znan kot Dirk, čeprav, spet, je popularen komaj primerna beseda. Razvpit, prav gotovo; iskan, brez konca premlevan, tudi to je prav. Toda popularen? Samo, če je huda nesreča na avtocesti lahko popularna – vsakdo upočasni, da bi bolje videl, a nihče ne gre preblizu plamenom. Neslaven bilo primernejše. Svlad Cjelli, neslavno znan kot Dirk.” (str. 37)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Holistična detektivska pisarna Dirka Gentlyja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja